KREMLJ IMA TAKTIKU

PUTIN JE U PANICI, PA JE RAZRADIO PLAN UNIŠTAVANJA ZAPADNIH DEMOKRACIJA… I ide mu više nego dobro

Odnosi između Rusije i Zapada (na čelu sa SAD-om) nisu bili ovako zategnuti još od Hladnog rata. Rusija provocira SAD kako god joj padne na pamet – cyber napadima, plašenjem invazijama, bildanjem nuklearne moći te nepoštivanjem tuđeg zračnog prostora.

Prema stručnjaku dr. Jeffreyu Lewisu, glavni razlog za to ponašanje jest paranoja koju osjeća Kremlj, prenosi Business Insider.

PUTIN POLUDIO: ‘Je li Amerika banana republika ili što?’

Rusija se opet okrenula diktaturi

‘Vidjeli smo propast demokratskih institucija u Rusiji. To nije otvoreno ni slobodno društvo kojem smo se nadali završetkom Hladnog rata. S tim neuspjehom dolazi i nesigurnost onih koji vode zemlju zbog čega se Rusija opet okrenula diktaturi’, objasnio je Lewis.

U Rusiji postoji velik jaz između moćnika oligarha i običnih građana. Oni koji se popnu na vlast teško se mire sa mogućnosti da je izgube. Vlast se ne promatra kao dio demokracije i nešto privremeno, već kao vječno pravo. Osobito se boje državnih udara, smatra Lewis.

RUSIJA PREDSTAVILA ‘SOTONINOG SINA’: Moćno oružje sposobno je uništiti područje veličine Francuske!

Neurotično ponašanje

‘Glavna značajka neurotičnog ponašanja Kremlja na vanjskopolitičkom planu je taj njihov osjećaj nesigurnosti zbog čega zastrašuju i prijete svojim susjedima, čemu svjedočimo danas. Rusija je odlučila da će svoju sigurnost graditi na nesigurnosti sebi susjednih država’, rekao je te dodao da Rusija ima sreće što je stvaranje nestabilnosti puno lakše od stvaranja stabilnog okruženja koje zahtijeva odgovornost i transparentnost. S takvim stvarima Kremlj se ne opterećuje, s obzirom da nadgleda sve važnije medije u zemlji.

‘Miješanje u odnose u Ukrajini kao i na Baltiku destabilizirat će rusko susjedstvo. Moskva stvara kaos jer očajnički želi ojačati svoju poziciju sudjelovanjem u ratu u Siriji te utjecati na američke izbore kroz hakerske akcije. Za ruski legitimitet važno je da dokažu da je Zapad isti kakvi su i oni – loši i korumpirani’, objasnio je Lewis te naglasio – ‘na veliku žalost SAD-a, ruski plan da diskreditira institucije Zapada zasad djeluje’.

‘OVO NIJE VIĐENO JOŠ OD KRAJA HLADNOG RATA’: Ruski brodovi prolaze obalom Europe prema Siriji

Nacionalisti se okreću Putinu

Lewis također dodaje kako je Rusija uspjela oformiti nekoliko desničarskih organizacija u Europi, a kao primjer navodi stranku Nacionalna fronta u Francuskoj koju vodi Marine Le Pen. Nacionalističke stranke u Putinu vide uzor, a u zemljama poput Mađarske ili Truske, vođe koje radikalnom retorikom prijete demokraciji okreću se predsjedniku Rusije kao savezniku koji ih neće kritizirati zbog napada na medije ili neke druge demokratske institucije.

‘Kremlj želi da građani zemalja Zapada pomisle – oni koji nas vode jednako su loši kao i oni koji vode Rusiju. Rusija samo želi slobodne ruke da zlostavlja svoje susjede. No, nema te moći koja će omogućiti Putinu da se osjeća sigurno. Ne možemo ništa učiniti da bi on bio sretan. Ako im damo Baltik, tražit će Finsku i Poljsku. Putin sve više konsolidira svoje snage i vlast. On je paranoik. Ne možete puno učiniti. To mogu jedino Rusi sami’, zaključio je Lewis.

PUTIN O LOŠIM ODNOSIMA S AMERIKOM: ‘Nije to počelo sa Sirijom nego s Jugoslavijom’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr