Pjevale protiv Putina, sad im prijeti sedam godina zatvora

U Moskvi je započeo jedan od najkontroverznijih sudskih procesa u Rusiji. Članicama benda Pussy Riot, zbog izvođenja pjesme protiv predsjednika Vladimira Putina u jednoj crkvi, prijeti čak sedam godina zatvora.

Na optuženičkoj klupi suda u Moskvi ovog ponedjeljka izašle su djevojke Maria Aljohina, Nadežda Tolokonikova i Jekaterina Zamucevič, članice benda Pussy Riot. One su krajem veljače, uoči predsjedničkih izbora u Rusiji, na internet postavile video na kojem se vidi kako u centralnoj moskovskoj crkvi, Hramu Krista Spasitelja, izvode pjesmu u kojoj mole djevicu Mariju da “otjera Putina“.

Tri članice benda, koje su identificirane na snimci, već pet mjeseci se nalaze u istražnom zatvoru. Optužene su za “huligansko ponašanje”, a tužiteljstvo za njih traži kaznu zatvora od sedam godina!

Čak 39% Rusa smatra da djevojke trebaju u zatvor!

Proces je privukao veliku pažnju javnosti i medija. Tko u ruskoj internet-tražilici Yandex ukuca ime benda, dobit će devet milijuna postova, dok je sporni video na internetu pogledan milijun i pol puta. Komentari su oprečni: neki su bijesni zbog nastupa u crkvi, a neki tvrde da se s djevojkama postupa kao da su izvele teroristički napad. I rusko društvo je podijeljenog mišljenja: čak 39 posto Rusa smatra kako bi par godina zatvora djevojkama “dobro došlo”, a 37 posto se protivi kazni, piše Deutsche Welle.

Aktivisti za ljudska prava traže oslobađanje djevojaka. Amnesty International tvrdi da se radi o “političkim zatvorenicama”. I ruski umjetnici imaju jedinstven stav, iako imaju različita mišljenja o tome treba li jednu punk pjesmu izvesti u crkvi ili ne. No slažu se: stroga kazna nije potrebna. U otvorenom pismu Vrhovnom sudu Rusije sto poznatih umjetnika pozvalo je na oslobađanje djevojaka.

http://player.dw.de/index.php?p=ondemand&ps=pause&w=600&f=dwtv_video/flv/vdt_hr/2012/bkro120729_001_punkerinnen_01o_sd&i=http://www7.dw-world.de/videometa/images/vdt_hr/2012/bkro120729_001_punkerinnen_01o.jpg

Zapadni glazbenici iskazali podršku

I na Zapadu raste podrška članicama benda. Pjevač grupe Red Hot Chili Peppers je na jednom koncertu u Rusiji nosio majicu s natpisom “Pussy Riot”. Britanski pjevač Sting je na koncertu u Moskvi također pozvao vlasti da oslobode djevojke.

Nekoliko dana uoči procesa same članice benda su pokušale smiriti strasti te su poslale otvoreno pismo medijima. “Možda neki naše ponašanje vide kao krajnju drskost, ali se ne radi o tome”, navele su, zahvalivši na podršci koju dobijaju i pozvale svoje simpatizere, ali i protivnike na dijalog.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr