USKORO ĆE KUĆAMA?

PUHOVSKI O ‘SUĐENJU ŠESTORICI’: ‘Prliću i ostalima kazne će vjerojatno biti smanjene, no moglo bi se opet zahuktati’

U srijedu će biti izrečene konačne presude u najdužem vođenom procesu na Međunarodnom sudu za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije u Haagu, onom protiv šestorice političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne poznatijem kao “suđenje šestorici” odnosno “Prliću i ostalima”.

Uoči izricanja drugostupanjske, a time i konačne presude šestorici koji su se sami predali Tužiteljstvu Haškog suda 2004. godine i kojima se sudilo od 2005. godine, svoju prognozu ishoda za Radio Sarajevo iznio je hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski.

DAN D ZA HRVATE U HAAGU: Je li postojao udruženi zločinački pothvat u kojem je sudjelovao predsjednik Franjo Tuđman?

“Vrlo je vjerojatno da će oni uskoro ići kućama”

“Iz prakse koju smo vidjeli zadnjih godina, iako je jako teško dati neku prognozu, najvjerovatnije da će biti izbačen dio koji izravno veže Hrvatsku za agresiju na BiH i da će kazne biti smanjenje do 13 godina te da će oni vrlo skoro ići kućama s obzirom da su već odležali dvije trećine kazne. To mi se čini najvjerojatnijim”, kazao je Puhovski.

Jadranko Prlić, bivši predsjednik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i vlade Hrvatske Republike Herceg-Bosne te ostala petorica u ovom procesu (Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić) prvostupanjskom su presudom osuđeni na kazne u rasponu od 10 do 25 godina zatvora, sveukupno na 111 godina.

Oni su osuđeni za zločine koje su pripadnici HVO-a počinili nad muslimanskim stanovništvom, a prvooptuženi Prlić je, prema prvostupanjskoj presudi, znao za teške uvjete u kojima su muslimani držani u zatočeništvu u zatvorima Dretelj, Gabela i Heliodrom.

JE LI POSTOJAO UDRUŽENI ZLOČINAČKI POTHVAT? ‘Ako se Tuđman bude spominjao u presudi, bit će to perverzija povijesti’

Haški sud nije smirio napetosti na ovim prostorima

Konačna presuda bit će izrečena i u vrijeme kada su odnosi Hrvatske i Bosne i Hercegovine zategnutiji no ikada poslije rata.

“Hrvatska je pod pritiskom činjenice da ima jako dugu granicu s BiH, a BiH pod pritiskom činjenice da ovisi od Hrvatske želi li ući u EU. Prema tome, obje države su objektivno govoreći ucijenjene i nemaju mogućnost da se razmašu kao što bi to nekome poput Bakiru Izetebgoviću ili Kolindi Grabar Kitarović vjerovatno bilo srcu milu”, smatra Puhovski.

Dodao je da se pokazala pogrešnom ambicija da će rad Haškog suda dovesti do smirivanja napetosti nakon ratova na području bivše Jugoslavije.

“Interveniranje istinom uvijek izaziva puno više uznemirenja nego pomirenje. Ja ne očekujem ništa drugo već dodatna zahuktavanja”, kazao je Puhovski.

Iznio je i jednu zamiljivu činjenicu o Haškom sudu: osnovan je 1993. godine na rođendan Josipa Broza Tita, a bit će zatvoren na Staljinov rođendan 2017. godine.

ODNOSI HRVATSKE I BiH NIKAD LOŠIJI: ‘Skorašnja pravomoćna odluka Haškog suda mogla bi sve to još samo pogoršati’

 

Povratak na Net.hr