PRAVDA ZA DAVIDA

‘PRVI PUTA OD RATA BANJA LUKA ĆE BITI NIJEMA’: Otkazana proslave Nove Godine nakon sukoba policije i prosvjednika

Zbog nedjeljenih prosvjeda gradske su vlasti već u jutarnjim satima otkazale neke od manifestacija planiranih za ponedjeljak poput dječje proslave nove godine s obrazloženjem kako se u postojećim okolnostima ne smije dovoditi u pitanje sigurnost djece

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić izjavio je u ponedjeljak da u tom gradu neće biti planiranih novogodišnjih koncerata i proslave kako bi se izbjegli mogući izgredi i ponavljanje sukoba zabilježenih dan ranije.

Izvanredna konferencija

Na izvanrednoj konferenciji za novinstvo sazvanoj nakon prosvjeda skupine “Pravda za Davida” održanih u nedjelju kada je intervenirala i policija nasilno rastjeravši prosvjednike Radojičić je kazao kako će taj grad po prvi put od rata “biti nijem”.

“Neka tu tišinu shvate oni koji trebaju riješiti slučaj ‘Dragičević'”, kazao je gradonačenik.

NOVA DRAMA U BANJOJ LUCI: Specijalci otjerali prosvjednike koji su prekinuli koncert, oni obećali da će spriječiti i proslavu Nove godine

Sigurnosni razlozi

Zbog nedjeljenih prosvjeda gradske su vlasti već u jutarnjim satima otkazale neke od manifestacija planiranih za ponedjeljak poput dječje proslave nove godine s obrazloženjem kako se u postojećim okolnostima ne smije dovoditi u pitanje sigurnost djece, a Radojičić je potvrdio kako iz sigurnosnih razloga neće biti ni večernjeg koncerta na kojemu je trebala nastupiti regionalna glazbena zvijezda Željko Joksimović.

U nedjelju su prosvjednici spriječili održavanje koncerta Harisa Džinovića a gradonačelnik je kazao kako ne želi ponavljanje slične situacije.

Josip Regovic/PIXSELLFoto: Josip Regovic/PIXSELL

Srbi protiv Srba

Ustvrdio je kao su gradske vlasti pokazale veliko strpljenje sa željom da se izbjegnu bilo kakvi sukobi i da svatko može koristiti svoje ustavno pravo na prosvjedovanje ali i da svatko tko nešto želi proslaviti to može učiniti i da u gradu sa 200 tisuća stanovnika to mora tolerirati.

“Prekršena su pravila na jednom prosvjedu i sudionici jednog skupa su onemogućili drugi skup”, kazao je Radojičić ustvrdivši kako je osobno vidio brojne ljude prestrašene prosvjedima te je ocijenio “kako se to ne može ničim pravdati”.

Sugerirao je kako napredak Banje Luke mnogima ne odgovara pa je pokušavaju vratiti “u blato unutarnjih sukoba i podjela, okrećući Srbe na Srbe”.

DODIK ODGOVORIO NA ULTIMATUM DAVIDOVOG OCA: ‘Neće nama ulica voditi politiku!’

Nazvali ih vandalima

“Tko to ne razumije ne shvaća ni druge dimenzije zbivanja u gradu”, kazao je Radojičić potuživši se kako gosti masovno otkazuju rezervacije u hotelima a ugostitelji strahuju za svoje poslove.

Gradonačelnik Banje Luke je kazao kako je krajnje vrijeme da tužiteljstvo i policija napokon riješe slučaj “Dragičević” a da se u gradu ne smije dopustiti nasilje i stagnacija.

Iz vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke čiji je Radojičić član, u ponedjeljak su na zbivanja u Banjoj Luci regirali izjavom u kojoj su oštro osudili prosvjednike nazvavši ih vandalima zbog toga što su onemogućili održavanje koncerta Harisa Džinovića.

Pod plaštom borbe

“Poštujemo prava svakoga na izražavanje svog političkog i svakog drugog stava sukladno zakonu ali ne možemo razumjeti i prihvatiti da netko pod plaštom borbe za svoja prava ugrožava prava drugih”, poručili su iz SNSD-a uz pojašnjenje kako pri tom misle na sprječavanje ugostitelja da i oni nešto zarade.

Ustvrdili su kako je stvarni “organizator vandalizma” Partija demokratskog progresa (PDP).

REPUBLIKA SRPSKA NA RUBU: ‘Puzajuća diktatura je ustala, ovo nije moglo bez najmoćnijeg. Ali ljudi su prešli granicu straha…’

Bepotrebna primjena sile

Predsjednik te stranke Branislav Borenović je pak na svom twitter profilu osudio policijsko nasilje nad prosvjednicima istčući kako su oni svoje zahtjeve isticali na dostojanstveni način.

“Tisuće i tisuće građana tražilo je istinu i pravdu da bi se na kraju stotine specijalaca obrušilo na dvadesetak ljudi! Bespotrebna i nevjerojatna primjena sile”, napisao je Borenović koji je i zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta BiH.

Pretvara se Tien An Men

Zastuponik oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS Nebojša Vukanović bio je još oštriji. On je na svom blogu napisao kako se na banjolučki Trg Krajine “polako pretvara u (pekinški) Tien An Men” a “partijska milicija privodi djecu i nedužne ljude koji traže istinu i pravdu a svijet nijemo promatra bahati teror i nasilje nad nedužnim”.

“Tužan sam što Goebelsi i monstrumi truju narod i idu toliko daleko da lažu ljude u oči, tvrde da žrtva lomi neku muzičku opremu i da Banjolučani uzvikuju ‘živjela policija’ kada ona hapsi nedužni narod”, napisao je Vukanović.

Nije se pojavio u javnosti

Iz Policijske uprave Banja Luka potvrdili su kako je nakon rastjerivanja prosvjednika s Trga Krajine nekoliko njih uhićeno zbog “počinjenih prekršaja i sumnje u počinjenje kaznenih djela” odnosno oštećenje opreme postavljene radi održavanja koncerta te su najavili i nova uhićenja jer tragaju za još nekim sudionicima prosvjeda.

Kao razlog za policijsku intervenciju naveli su tvrdnju da se organizator prosvjeda odnosno skupina “Pravda za Davida” nije pridržavao obveza koje proistječu iz zakona o javnom okupljanju jer su se nakon skupa uputili u šetnju gradom i pri tom onemogućili održavanje koncerta.

Davor Dragičević, predvodnik prosvjeda skupine “Pravda za Davida” nije se pojavio u javnosti od nedjelje navečer a policija je demantirala navode kako ne i on među uhićenima.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr