KORISTI DRŽAVNA SREDSTVA

PRVI PUT I BEZ USTEZANJA: “Da, Putin je korumpiran i gomila tajno bogatstvo”

“Videli smo kako Vladimir Putin omogućava bogaćenje svojih prijatelja, bliskih suradnika i kako marginalizira one koje ne vidi kao prijatelje, koristi državna sredstva. Bilo da je riječ o ruskom energetskom bogatstvu, ili o drugim državnim ugovorima, upravlja onima kojima vjeruje da će mu poslužiti, a isključuje one za koje to ne misli. Za mene, to je slika korupcije”, rekao je za emisiju “Panorama” Adam Szubin, koji nadgleda provođenje sankcija američkog Ministarstva financija prema Rusiji.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov demantirao je optužbe nazvavši ih ‘čistom fikcijom’, prenosi RT.

Bogatstvo se procjenjuje na 40 milijarde dolara

“Navodno uzima 110.000 dolara godišnje za plaću. To nije prava vrijednost njegova bogatstva, on ima prakse u prikrivanju svog pravog bogatstva”, kazao je Szubin za BBC. Na pitanje smatra li da je Putin korumpiran, Szubin je odgovorio: “S našeg stajališta, jest”.

Ovo je prvi put da netko iz američke vlade proziva ruskog predsjednika za korupciju, prenosi BBC.

Szubin nije komentirao izveštaj CIA-e iz 2007. godine iz kojeg proizlazi da Putinovo bogatstvo iznosi oko 40 milijardi dolara.

Jahtu mu poklonio Abramovič

Za emisiju “Panorama” govorio je i bivši ruski insajder Dmitrij Skarga koji tvrdi da “iz prve ruke” zna koliko je točno Putinovo bogatstvo.

Skarga, koji je upravljao kompanijom Sovcomflot, kazao je da je nadgledao transfer od 35 milijuna dolara za kupovinu jahte za Putina. Prema njegovim riječima, 57 metara dugačka jahta bila je poklon Putinu od najpoznatijeg britanskog Rusa Romana Abramoviča, vlasnika nogometnog kluba Chelsea.

Nedavno dovršena istraga ubojstva Litvinenka

Skarga kaže da je Abramovič prenio jahtu na Putina te da ju je i sam posjetio 2002. godine.

Prije nekoliko dana britanski je sudac Robert Owen ustvrdio da je Putin vjerojatno odobrio trovanje radioaktivnom supstancom bivšeg agenta ruskog KGB-a Alexandera Litvinenka u Londonu 2006.

ISTRAGA POKAZALA: Ubojstvo bivšeg KGB-ovog špijuna vjerojatno je odobrio sam Putin

Povratak na Net.hr