vijest objavili blogeri

PRVA RUSKA ŽRTVA RATA U SIRIJI: Njegova obitelj ne vjeruje u službenu verziju priče

Roditelji 19-godišnjeg ruskog vojnika Vadima Kostenka, koji je služio u Siriji, izjavili su u utorak da su obaviješteni da se njihov sin objesio. To je prva potvrđena ruska žrtva otkako je Kremlj pokrenuo zračne udare u Siriji 30. rujna, javljaju ruske i svjetske novinske agencije.

Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je smrt vojnika u zračnoj bazi u Siriji priopćivši u utorak da je mladić počinio samoubojstvo u vrijeme odmora nakon dežurstva te da se provodi istraga svih okolnosti te tragedije, javlja agencija TASS.

OCJENA STRUČNJAKA: Jesu li Rusi u Siriji zaista djelotvorniji od Amerikanaca?

Bio je dobre volje i smijao se

Prije toga je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, na upit novinara o smrti vojnika, rekao da ništa o tome ne zna i uputio je novinare na ministarstvo obrane.

Ministarstvo navodi da je prema preliminarnim podacima, do kojih se među ostalim došlo i na temelju analize poruka koje je vojnik razmjenjivao putem mobitela, počino samoubojstvo zbog prekida s djevojkom.

Njegovi roditelji izjavili su za Reuters kako ne vjeruju da bi njihov sin počinio samoubojstvo. Majka Svetlana je rekla da je razgovarala s njim u subotu, na dan kada je umro, i da je bio dobre volje i smijao se.

LOŠE VIJESTI ZA EUROPU: Migranti će i dalje dolaziti, Rusija ulazi u šijitsko-sunitski rat

PREKINUTA OPSKRBA ISIL-a: Ruski pilot kirurški preciznim pogotkom srušio most na Eufratu

Podrška javnosti i dalje je visoka

Kostenko je bio među pomoćnim osobljem ruskih zračnih snaga. Potpisao je ugovor 20. lipnja i poslan je u Siriju 14. rujna, dva tjedna prije početka ruskih zračnih udara u Siriji.

Kako javljaju ruski mediji, o njegovoj smrti je prvo izvijestio CIT – skupina blogera koji su ranije radili na otkrivanju podataka o pogibijama ruskih vojnika u Ukrajini. CIT je objavio u utorak da je primjetio vijest o Vadimovoj smrti na društvenim medijima.

Vadim Kostenko prva je potvrđena ruska žrtva u Siriji. Za sada je potpora ruske javnosti zračnim udarima u Siriji i dalje vrlo visoka, a neka ispitivanja javnog mišljenja navode da je čak viša od 70 posto.

Inače, u posljednja tri dana ruske zračne snage izvele su 163 akcije i bombardirale 285 terorističkih ciljeva pod kontrolom Jabhat al Nusre i Islamske države, javlja rusko mistarstvo obrane.

ODMAZDA ZA ZRAČNE UDARE: Dva projektila pogodila rusko veleposlanstvo u Damasku

GUŽVA U ZRAKU: Ruski lovac susreo se s američkim dronom nad Sirijom

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr