NEMIRI U POLJSKOJ

PROSVJEDI NA VARŠAVSKIM ULICAMA: Na snagu stupio najrigidniji zakon o pobačaju; Najavljena potpuna blokada glavnog grada

U srijedu navečer na ulicama Varšave izbili su prosvjedi nakon stupanja na snagu kontroverznog zakona o pobačaju. Vladajući se prepiru s oporbom o Zakonu – dok jedni smatraju da se radi o ‘koraku naprijed’, drugi smatraju da se prosvjedom prikrivaju problemi koje je izazvala pandemija koronavirusa

Nakon što je u Poljskoj na snagu stupio kontroverzni zakon o pobačaju u srijedu navečer izbili su novi prosvjedi. Naime, kako prenosi Jutarnji list, Ustavni je sud objavio potvrdu svoje kontroverzne presude iz listopada kojom se ionako već rigidan zakon u Europi dodatno postrožava. Pobačaj je takvim zakonom postao gotovo nemoguć, a omogućen je samo u slučaju silovanja, incesta ili ukoliko je u pitanju majčino zdravlje, što predstavlja oko 2 posto svih pobačaja izvedenih proteklih godina. Pobačaj u takvim slučajevima, kao i u slučaju ekstremnih deformacija fetusa, je prema zaključku suda “nespojiv s poljskim ustavom”.

Stotine su izašle na ulice Varšave u prosvjedu koji je organizirao Štrajk žena (Strajk Kobiet) protiv vladajuće stranke Zakon i pravda (PiS) i odluke Ustavnog suda da dodatno pooštri ionako restriktivni zakon o pobačaju. Varšava, Poljska, 27. siječnja 2021Foto: PROFIMEDIA

 

U Varšavi su za četvrtak najavljeni još veći prosvjedi, organizatorice tvrde da će uslijediti potpuna blokada glavnog grada. Tijekom prosvjeda u srijedu navečer izvikivani su slogani “Mislim, osjećam, dakle odlučujem” i “Sloboda izbora bez terora”, a puštala se i pjesma “I will survive”.

POLJAKINJA O ZABRANI ABORTUSA U POLJSKOJ: ‘Crkva ima velik utjecaj, naše žene godinama odlaze u druge države na pobačaj’

Odluka suda naišla i na odobravanja pojedinih zastupnika

Neki od zastupnika vladajuće radikalno konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) pozdravili su odluku suda, dok s druge strane opozicija tvrdi da se radi o pokušaju vladajućih da skrenu pozornost javnosti s problema koje je izazvala pandemija koronavirusa.

“Pravo na život je temeljno, jer bez života ne postoje niti druga ljudska prava”, rekao je Bartłomiej Wróblewski, zastupnik PiS-a te dodao kako država više nije u mogućnosti oduzeti život nekome “samo zato što je bolestan, hendikepiran ili lošeg zdravlja”.

Dok tako vladajući s jedne strane smatraju da se radi o “koraku naprijed” kojim se iz poljskog zakona čvrsto uklanja eugenički pobačaj, oporba s druge strane sve smatra “provokacijom” predsjednika PiS-a Jarosława Kaczyńskog. On, prema mišljenju Borysa Budka, čelnika oporbene stranke Građanska platforma, želi “zapaliti Poljsku” novim prosvjedima kako bi skrenuo pozornost s njegovog pogrešnog postupanja s pandemijom.

Da je sve čin “ideološkog rata” smatra i Władysław Kosiniak-Kamysz iz ljevičarske Poljske narodne stranke (PSL) nakon što je Kaczyński nedavno borce za ženska prava nazvao “zlom”. “Ilegalni čin postaje poljski zakon. Možemo podržati žene u herojskim izborima, ali ne smijemo ih prisiljavati”, rekao je Szymon Hołownia, nedavni poljski predsjednički kandidat. “Ilegalnim” je Hołownia mislio na gubitak legitimiteta Ustavnog suda koji je ispunjen sucima postavljenim od strane PiS-a, a kao povod tom procesu navodilo se “čišćenje sustava od komunista”.

Članica poljske stranke Ljevica, Wanda Nowicka, poručila je da vladajući još nisu dobili “ovaj rat protiv žena”, a poljski pučki pravobranitelj rekao je da ovaj potez signalizira da država želi mučiti žene i riskirati njihove živote.

HOĆE LI HRVATSKA POSTATI NOVA POLJSKA? ‘Postoji jedna klika koja ima moć, ti ljudi surađuju s najkonzervativnijim organizacijama’

Ilegalni pobačaji posebno opasni

Članovi organizacije Ženski štrajk koji organiziraju prosvjede pozvali su sve da izađu na ulice. Prosvjedi u Poljskoj usmjereni su prvenstveno protiv odluke koja ženama otežava situaciju kada se nađu u jednoj od najtežih životnih odluka, zbog čega mnoge žene rješenje pronalaze u nekoj od zemalja EU s liberalnijim zakonima.

U Poljskoj se godišnje obavi manje od 2 tisuće legalnih pobačaja, a mnogi liječnici odbijaju izvesti zahvat zbog religijskih uvjerenja. Kako prenosi Jutarnji, ženske skupine procjenjuju da čak 200 tisuća Poljakinja svake godine izvrši pobačaj, bilo u inozemstvu ili ilegalno kod kuće, pri čemu su posebno opasni ilegalni pobačaji koji često, nažalost, završavaju s teškim posljedicama po rodilju ili plod.

Sukob između sadašnje vlade u Varšavi i EU dodatno potencira cijeli ovaj slučaj. Europska unija zamjera Poljskoj razaranje pravosudnog sustava i stavljanje istog pod političku kontrolu, zbog čega je 2017. godine pokrenut postupak u skladu s Člankom 7 Europskog ugovora koji navodi da bi zbog narušavanja europskih vrijednosti, što neovisnost pravosuđa upravo i jest, članica mogla izgubiti pravo glasa.

POLJSKI PROSVJEDNICI UPALI U CRKVE: Protive se mogućnosti zabrane abortusa; krive svećenstvo: ‘Ruke su vam krvave’

Povratak na Net.hr