KAOS U IRAKU

IZVANREDNO STANJE U BAGDADU: Pobješnjeli prosvjednici upali u parlament i počeli razbijati sve oko sebe

Stotine prosvjednika ove su subote prešle most preko rijeke Tigris i upale u Zelenu zonu u Bagdadu, navodi Independent, a neki su počeli uništavati irački parlament nakon što su zastupnici odbacili provesti reformu vlade. U Bagdadu je nakon toga proglašeno izvanredno stanje, javlja BBC.

Ogorčeni prosvjednici su početkom poslijepodneva ušli u to područje u kojem se nalaze brojne institucije zemlje i zatim su ušli u parlament. Neki od njih su uništavali unutrašnjost zgrade mašući zastavama i snimajući selfije, u znak protesta protiv blokade vlade.

Prosvjed tisuća okupljenih odvijao se od jutra ispred Zelene zone i oteo se kontroli nakon što parlament nije potvrdio novu tehnokratsku vladu koju je predložio premijer Haider al-Abadi.

Pobuna je počela nekoliko minuta nakon konferencije za novinare utjecajnog šijitskog klerika Moktada al Sadra u svetom šijitskom gradu Nadžafu. On je osudio političku nemoć, ali nije naredio svojim pobornicima da uđu u Zelenu zonu.

Neki su prosvjednici već počeli napuštati zgradu parlamenta, nakon što im je sam al Sadr rekao da to naprave, prenosi RT. Inače, al Sadr je izjavio kako bi on samo mogao “uništititi” iračku vladu.

Al Sadr je još ranije ovog mjeseca prijetio probojem svojih pobornika u Zelenu zonu, tražeći uklanjanje predsjedatelja parlamenta Salima al Džaburija, kao i održavanje političkog dogovora kako bi se uspostavila nova vlada.

Iračke se političke stranke protive smijenjivanju nekih ministara, koji su izabrani kako bi se balansirala iračka stranačka, etnička i sektaška podijeljenost, s tehnokratima kako bi se suzbila korupcija.

U središtu Bagdada u Zelenoj zoni se osim parlamenta nalazi predsjednička palača i uredi premijera kao i nekoliko veleposlanstava, među kojima i američko.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr