STRAVIČNA NESREĆA

PROŠLA KROZ CRVENO I UBILA ŠEST OSOBA: Oligarhova kći rasplakala se na sudu, njen otac molio: ‘Pustite ju, moje dijete nije jelo 24 sata’

Ukrajinska nasljednica koja je ubila šest i ozlijedila šest osoba u užasnoj prometnoj nesreći privedena je na dva mjeseca kako bi se spriječio njezin bijeg iz zemlje.

Alyona Zaitseva (20) rasplakala se prilikom privođenja, unatoč izvanrednoj molbi da njezin otac, inače multimilijunaš, isplati novac žrtvama i njihovim obiteljima.

KĆI BOGATAŠA PROJURILA KROZ CRVENO I UBILA ŠEST PJEŠAKA: ‘Bilo je poput ratne zone, čuvari su je štitili od bijesne rulje

‘Obitelji žrtava su sve o čemu sada mislim’

Na šokantnoj video snimci vidi se zastrašujuć trenutak u kojem se Alyona svojim Lexusom zaletjela u pješake nakon što je projurila kroz crveno svjetlo. Pritom je udarila u drugo vozilo brzinom većom od 100 kilometara na sat. Svjedoci su nakon nesreće rekli da je mjesto izgledalo poput ratne zone. Sve se dogodilo u središtu ukrajinskog grada Kharkiva.

Glamurozna kći oligarha snimljena je u kavezu u sudnici na početku pravnog procesa koji bi mogao dovesti do zatvorske kazne od maksimalno 10 godina.

U svom obraćanju ozlijeđenima i obiteljima poginulih, bogata je 20-godišnjakinja rekla da joj je jako žao što se to dogodilo i što ljudi zbog nje pate.

‘Ovo je jedino što me sada brine. Nadam se da će obitelji žrtava dozvoliti mojim roditeljima da im pomognu jer je ovo najgore što se moglo dogoditi. Mislim samo o tome’, rekla je.

Njezina odvjetnica Yulia Kozyr, inače poznata po zastupanju optuženih za korupciju u Kharkivu, za nju je zatražila kućni pritvor. No sudac je ipak odlučio da mora ostati u pritvoru dva mjeseca, dok traje istraga.

Sud je prema nalazima urina otkrio da je Zaitseva prilikom vožnje bila pod utjecajem kanabisa, no njezini nalazi krvi pokazali su da je čista od alkohola i droga. Zbog tog neslaganja je naručena dodatna analiza.

Zaitseva do sada nije svjedočila o toj strašnoj nesreći. Pozvala se na članak 63 ukrajinskog ustava koji joj to dozvoljava.

Iako se na saslušanju vidjelo da je plakala, na jednoj ranijoj snimci vidi se kako se smješka, okružena policajcima.

Vozila brže od 100 km/h, a već je kažnjavana zbog prometnih prekršaja

Iz jedne izdvojene snimke čini se da se prije nesreće utrkivala s još jednim automobilom. Nakon toga se sudarila s VW Touaregom, izgubila nadzor nad vozilom i prevrnula se, pritom se zaletjevši u pješake.

Lokalni mediji javljaju da su žrtve od siline udara letjele dvadesetak metara. Čini se da je Zaitseva svoj Lexus vozila brzinom većom od 100 kilometara na sat, a policija je otkrila i da je prije toga imala osam kazni za prometne prekršaje, od kojih su dvije za prebrzu vožnju bile od ove godine.

Anton Gerashchenko, savjetnik ukrajinskog Ministarstva unutarnjih poslova rekao je da su opijati pronađeni nakon nalaza urina i krvi, te da će to biti značajan faktor prilikom odluke suda.

‘Radit će se još jedno ispitivanje. Čini se da je pušila marihuanu, a možda je koristila i nešto drugo. Taj će faktor zakomplicirati njezinu zaštitu’, rekao je nakon što je u javnosti već pozvao na njezino zatvaranje i upozorio da bi bogata i utjecajna obitelj djevojke mogla utjecati na to da se krivnja pokuša prebaciti na drugo mjesto.

I iz Tužiteljstva su izrazili zabrinutost da bi obitelj mogla iskoristiti svoj utjecaj kako bi ova studentica 3. godine sociologije bila oslobođena prije suđenja.

‘Ovaj je slučaj privukao pažnju javnosti u našem gradu. Osim toga, moramo u obzir uzeti i broj žrtava. I treće, svjesni smo kakva je ovo obitelj. Imaju sve mogućnosti da jednostavno nestanu iz zemlje’, rekla je Vita Dubovik, glasnogovornica Tužiteljstva.

Bogati otac: ‘Nikad nije napravila nikakav prekršaj’

Među poginulima su majka i kći, Alla (46) i Anastasiya Sokol (19), čiji je pogreb održan danas. Trudna Zhanna Vlasenko (30) pretrpjela je teške ozljede glave i u teškom je, ali ipak stabičnom stanju. Liječnici očekuju da će i njezina beba preživjeti.

U nesreći je poginuo i 27-godišnji Alexander Evteev, a njegova je supruga Oksana, kao i njezina sestra Diana, teško ozlijeđena.

Poginula je i 28-godišnja Nina Kobiseva, te još jedna žena, Elena Usmanova.

Na intenzivnoj njezi se nalazi i 29-godišnji Yury Neudachin, te 36-godišnja Oksana Nesterenko.

25-godišnja Anna Komar također je ozljeđena, ali je stabilno.

Vasily Zaitsev, otac djevojke koja je skrivila nesreću, u svom jedinom komentaru o cijelom događaju nije spomenuo žrtve, već je pokušao krivnju prebaciti na VW Touareg u kojeg se njegova kći zabila prije nego što je pokosila pješake, iako se na snimci vidi da vozač Touarega nije ništa pogrešno učinio.

‘To je tragedija za našu obitelj. Ona vozi već dvije godine i nikad nije napravila nikakav prekršaj’, rekao je otac, no ta se izjava kosi s policijskim tvrdnjama da je već kažnjavana za prometne prekršaje, prolaske kroz crveno svjetlo i prebrzu vožnju. Dodao je samo da ‘njegovo dijete nije jelo već 24 sata’, no nije uopće spomenuo žrtve.

Povratak na Net.hr