STRUČNJACI UPOZORAVAJU

PROPAO PLAN BRITANSKE VLADE: ‘Bez tih mjera koronavirus mogao bi odnijeti pola milijuna života samo na Otoku’

Njihova studija pomogla je promijeniti stav britanske vlade

Istraživanje koje je pomoglo da britanska vlada promijeni pristup i donese strože mjere za borbu protiv koronavirusa predvidjelo je najgori slučaj sa stotinama tisuća preminulih i zdravstvenim sustavom preplavljenim teško bolesnim pacijentima.

Britanski premijer Boris Johnson u ponedjeljak je snažno pooštrio britanski odgovor na izbijanje virusa, nakon što je do sada odbijao pritiske da uvede restriktivne mjere koje su uvele druge europske zemlje kako bi spriječile širenje virusa.

On je upozorio britanske građane da trebaju izbjegavati sve ne nužne socijalne kontakte, javna događanja i putovanja. Zaustavio je društveni život u petoj najvećoj ekonomiji svijeta i savjetovao onima starijima od 70 ili s kroničnim bolestima da se izoliraju.

Razvijanje kolektivnog imuniteta

Plan britanske vlade ranije nije bio potpuno suzbiti širenje virusa, već postupno razvijanje kolektivnog imuniteta.

Istraživanje skupine koje je predvodio Neil Ferguson, profesor matematičke biologije na londonskom Imperial Collegeu, koristilo je nove podatke prikupljene iz Italije, države koja je proteklih tjedana najteže pogođena pandemijom.

Usporedivši potencijalni raspon zaraze virusom s izbijanjem španjolske gripe 1918., Fergusonov tim zaključio je da bi bez mjera suzbijanja koronavirus mogao odnijeti pola milijuna života u Velikoj Britaniji te 2,2 milijuna u Sjedinjenim Državama.

Profimedia

Čak i prijašnji plan vlade za kontrolu pandemije – koji je uključivao izolaciju onih za koje se sumnja da su zaraženi, no ne i ostatka društva – rezultirao bi smrću 250 tisuća ljudi i preplavljivanjem zdravstvenog sustava, pokazalo je istraživanje.

Znanstvenici ponavljaju kako se rast broja zaraženih može spriječiti mjerama poput ekstremnog društvenog distanciranja i izbjegavanja klubova, kafića i kazališta.

Upozorenje stručnjakinje

„To će stvoriti ogroman pritisak na nas kao društvo i na našu ekonomiju“, upozorava Azra Ghani, profesorica epidemiologije infektivnih bolesti koja je predvodila istraživanje uz Fergusona.

Njihova studija pomogla je promijeniti stav britanske vlade, tvrde oni koji su upoznati s tom odlukom. Vlada je objavila kako je ubrzala svoje planove „nakon savjeta stručnjaka“ i kako su nove mjere uvijek bile „dio njenog akcijskog plana“.

„Nastavljamo slušati znanost i djelovati prema savjetima stručnjaka, zbog čega uvodimo ove bitne mjere malo brže nego što smo originalno planirali“, otkriva izvor.

Tim Colbourn, epidemiolog s londonskog University Collegea, tvrdi kako projekcije tog istraživanja signaliziraju da slijede „teška vremena“. „Rezultati su otrežnjujući“, zaključuje.

Sve o pandemiji koronavirusa čitajte OVDJE.

Povratak na Net.hr