UZNEMIRUJUĆE SNIMKE

PRONAĐENI DOKAZI O UŽASNIM UVJETIMA: Koke nesilice snimili očerupane, bolesne i mrtve

Tajna snimka otkrila je da kokoši u tzv. obogaćenim kavezima žive u strašnim uvjetima i prljavštini na farmama koje jajima opskrbljuju supermarkete u Velikoj Britaniji.

Snimku koju ima The Independent snimila je udruga za dobrobit životinja ‘Viva’, a pokazuje bolesne i mrtve kokoši, piliće u pretrpanim žičanim kavezima, s rupama prevelikima za njihove malene kandže. Aktivisti kažu da su do snimke došli legalnim putem promatrajući pravila biosigurnosti, a šokantne su prizore snimili na dvije farme. Ovo otkriće postavlja nova pitanja o sigurnosti i kvaliteti ‘obogaćenih kaveza’ za nesilice, koji bi trebali biti napredak u odnosu na prethodne uvjete.

Očerupane i mrtve kokoši u prljavštini

Kada su menadžeri iz Lidla vidjeli snimku, rekli su da su veoma razočarani i naredili su trenutnu istragu tog pitanja s dobavljačima.

Na peradarskoj farmi u Wolverhamptonu vide se oderane kokoši. Neke od njih još imaju nekoliko pera. U ‘obogaćenim kavezima’ šćućurile su se jedna kraj druge na metalnim rešetkama. Mrtve kokoši leže na prljavom podu okružene jajima. Aktivisti upozoravaju da je ovo strašna stvarnost proizvodnje jaja. A na sminci s druge farme, one u Shrewsburyju, vide se pilići s podrezanim kljunovima. Legalna je to praksa koju aktivisti za prava žitovinja nazivaju okrutnom. Pored smeća u kojem su bačene odrasle mrtve kokoši stvaraju se crvi.

Foto: Screenshot video The Independent

The Independent je saznao da dobavljači koji kupuju s tih farmi, prodaju jaja svim većim supermarketima u Velikoj Britaniji, kao što su Tesco, Asda, Morrisons i One Stop.

Zabranili baterijske kaveze – je li ovo bolje rješenje?

Podsjetimo, nakon što je Europska unija zabranila baterijske kaveze, obogaćeni su ih zamijenili, a trebalo je to biti bolje rješenje. Baterijski su kavezi zabranjeni nakon snažnih kampanja, u kojima je sudjelovao i popularni Jamie Oliver, koje su osudile sustav u kojem jedna kokoš živi tek na području veličine A4 papira.

Foto: Screenshot video The Independent

Snimano je na više tvorničkih farmi, no ovi su uvjeti nešto najgore što su ikad vidjeli, rekla je članica grupe Viva, Claire Palmer.

‘Tužna je to ilustracija ove ere kokoši u kavezima. Iako su baterijski kavezi ukinuti, ovo je grozna stvarnost za oko 18 milijuna kokoši u Britaniji’, dodaje.

Više od polovine ukupno proizvedenih jaja u Velikoj Britaniji prošle godine snijele su kokoši koje su živjele u ovakvim uvjetima u ‘obogaćenim kavezima’, koji bi im trebali dati više vremena za gniježđenje. Šokantno je da u jednom takvom kavezu živi i do 90 kokoši.

SLOBODNI UZGOJ: Evo kako bi farma peradi stvarno trebala izgledati

‘Sve je u skladu s propisima’

Dobavljači kažu da su te farme u skladu s propisima Europske unije, a da postoji tek manji ‘zdravstveni izazov’.

‘Naše su farme potpuno u skladu s regulacijama Velike Britanije i Europske unije o dobrobiti kokoši. Vladina agencija nas je nedavno posjetila i nisu pronašli nikakve nepravilnosti’, rekli su za The Independent i dodali da se kokoši provjeravaju nekoliko puta na dan. Ovo je jato pogodi manji zdravstveni problem koji se rješava uz pomoć veterinara, no kao posljedica toga, neke su kokoši izgubile perje.

Pod nadzorom EU-a čak i kavezi u kojima žive koke

Neki od gore spomenutih supermarketa već su se obvezali da će ukinuti nabavu jaja od kokoši u kavezima te da će ih do 2025. u potpunosti prestati prodavati.

Foto: Screenshot video The Independent

Aktivisti grupe ‘Viva’ upozoravaju da ova snimka pokazuje koliko je hitna promjena i da se što prije treba prestati prodavati jaja dobivena na taj način, no iz trgovina poručuju da je zbog logistike teško taj potez napraviti u vrlo kratkom roku.

Iz ‘Vive!’ kažu da su ovakve uvjete već prijavili lokalnim vladinim uredima i Zdravstvenoj agenciji za biljke i životinje, no odgovor još uvijek nisu dobili. Glasnogovornik Agencije je rekao da ne može komentirati pojedinačne slučajeve, ali da sve potencijalne povrede prava životinja shvaćaju ozbiljno, te da će i ovaj slučaj istražiti.

Ako bude potrebno na temelju dokaza, lokalne vlasti mogu pokrenuti i kazneni progon u ovakvim slučajevima.

Glasnogovornik grupe Viva koja je sve snimila rekao je da snimke i fotografije govore same za sebe.

‘Koliko grozna situacija mora postati da bi se nešto učinilo? Svaki put kada pogledamo u jedan od tih kaveza, vidimo iste scene očaja. Iako se više ne koriste baterijski kavezi, oni su zamjenjeni s tek nešto većim kavezima.Ti takozvani obogaćeni kavezi su šala, ali ipak su tužna stvarnost za kokoši koje nesu jaja za većinu trgovina u Velikoj Britaniji.’

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr