ISTRAŽIVANJE POKAZALO

KONAČNO OTKRIVENO: Zašto nas politika toliko ljuti?

Znanstvenici otkrili da političke rasprave djeluju na iste dijelove mozga kao i rat.

Svi mi međusobno raspravljamo o glazbenom ukusu, najboljim filmovima ili najukusnijoj hrani. Ali razgovor skrene u politiku, i prijateljska rasprava brzo postane gadna. Zašto?

Najnovije istraživanje je otkrilo da bi razlog za to mogla biti činjenica da razgovor o politici djeluje na iste centre u mozgu kao i rat.

“Ljudski mozak percipira političke sklonosti više poput članstva u bandi ili nekakvoj kliki nego kao hladni filozofski stav,” kaže David Pietraszewski, bivši istraživač u Kalifornijskom sveučilištu, Santa Barbara (UCSB).

Ljudska evolucijska povijest sastoji se od sukoba između koalicija ili frakcija. Svakome je bilo važno znati, u slučaju da izbije sukob, tko će se svrstati uz ‘nas’ a tko uz ‘njih’, tvrdi John Tooby, profesor antropologije na UCSB, sudirektor Centra za evolucionarnu psihologiju i autor cijelog istraživanja.

“Iako je svijet pun raznih društvenih kategorija poput sportaša, vodoinstalatera, staraca ili onih koji grizu nokte, mozak interpretira samo nekoliko kategorija kao koaliciju – grupu individualnih osoba koje djeluju zajedno, i podržavaju jedan drugoga protiv suparnika,” tvrdi Tooby.

U malobrojnom društvu naših predaka politika je bila osobna. Ako bi lovac-sakupljač krivo pretpostavio tko je s kim, u slučaju sukoba posljedice bi bile stvarno gadne, kaže Leda Cosmides, profesorica psihologije na UCSB.

Znači li to da je u društvu bolje ne raspravljati o politici, osim ako ste okruženi isključivo istomišljenicima, ili bi ipak trebalo pokušati obuzdati ratoborne nagone, koliko to bilo teško?

Na to pitanje još nema znanstvenog odgovora.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr