SKUPO I NEPOTREBNO

PROGUTALI MILIJARDE: 10 nevjerojatno skupih oružanih sustava koji su otkazani ili nikada nisu korišteni

Moderna oružja nerijetko su izuzetno skupa, ali cijena se često zaboravi jednom nakon što se oružje pokaže dobrim u borbenoj situaciji, piše Listverse.

No kada je neko oružje razvijeno, ali nikada iskorišteno, rezultat je često uzaludno trošenje velike količine novca.

Ovdje je popis deset najskupljih američkih oružanih sustava koji su otkazani ili nikada nisu korišteni.

VOJNA INDUSTRIJA NAM RASTE: Hrvatska izvezla oružja i opreme vrijedne milijardu i pol kuna!

10. Multi-Mission Effects Vehicle – oko 500 milijuna kuna

(Pre)višenamjensko vozilo Multi-Mission Effects VehicleFoto: wikimedia

Kanadsko Vozilo za različite misije – Multi-mission effects vehicle (MMEV) trebalo je istovremeno pružiti i protuzračnu i protuoklopnu obranu, i to na 8×8 oklopnom vozilu LAV III, koje se istovremeno trebalo koristiti i kao zapovjedno vozilo.

Program MMEV započeo je 2005. i procijenjena ukupna cijena trebala je biti 750 milijuna kanadskih dolara (3.8 milijardi kuna), ali cijekokupni je projekt otkazan nakon samo dvije godina.

Razlog otkazivanja je raznolikost zadaća vozila. Uništenje zapovjednog/PZO/protuoklopnog vozila trostruko bi smanjilo borbene sposobnosti kopnenih snaga. Postojala je bojazan kako je integracija sva tri sustava u jedno vozilo bila “loše promišljen pokušaj smanjenja troškova nauštrb sigurnosti vojnika i operacijske učinkovitosti”.

9. XM29 Objective Individual Combat Weapon – 675 milijuna kuna

Pogađa iza zaklona – XM29Foto: wikimedia

Program individualnog borbenog oružja XM29 Objective individual combat weapon bio je serija prototipnih oružja projektiranih na način da pruže vojniku na bojištu bolju kontrolu nad vlastitim streljivom. Oružje je bilo u stanju ispaljivati 20mm visokoeksplozivne projektile koje se moglo programirati da eksplodiraju u zraku, na određenoj udaljenosti i visini.

Ako bi se projektil ispalio prema protivniku koji je iza zaklona, eksplodirao bi iznad mete i na taj ga način neutralizirao. Razvoj programa započet je u ranim devedesetima, a prekinut je u listopadu 2005. jer je cijena pojedinačnog oružja narasla do 35.000 dolara (236.000 kuna). Ukupna cijena razvoja XM29 do tada je dosegla sumu od 100 milijuna dolara, ali neki od rezultata istraživanja možda se i pojave na nekom budućem bojištu u obliku XM25.

8. B-70 Valkyre – preko 80 milijardi kuna

Pregazilo ga vrijeme – B-70 ValkyreFoto: wikimedia

U kasnim pedesetima Zapovjedništvo strateških zračnih snaga SAD-a tražilo je novi bombarder koji bi zamijenio B-52. Valkyre je trebala biti naoružana nuklearnim bombama i korištena za misije proboja duboko u neprijateljski teritorij.

Teoretski, B-70 bio je neranjiv bombarder jer je letio na visino od 21.000 metara brzinom tri puta većom od brzine zvuka, ali razvoj protuzračnih projektila učinio je njegovu ‘neranjivost’ zastarjelom čak i prije nego što je poletio. Bombarder se zatim počeo preuređivati da leti na znatno nižim visinama kako bi izbjegao projektile.

U međuvremenu su razvijeni i u uporabu ušli interkontinentalni balistički projektili te je B-70 izgubio svaku svrhu. Do zaključenja programa 1961. godine Američke su zračne snage potrošile 1.5 milijardu dolara što bi u današnjem novcu bilo 12 milijardi dolara (81 milijardu kuna).

7. A-12 Avenger II – 20 milijardi kuna

A -12 Avenger – skup prekid razvojaFoto: wikimedia

A-12 Avenger II trebao je biti nevidljivi bombarder koji bi djelovao s nosača aviona, te bi zamijenio već zastarjelog A-6 Intrudera u redovima američke ratne mornarice i Marinaca. Projektiran je slično poznatom B-2, ali namjena su mu trebale biti strateške mornaričke operacije.

Program je započeo 1990. a prekinut je 1991. godine. Do prekida SAD su već platile proizvođačima gotovo 3 milijarde od fiksne cijene od 4.8 milijardi dolara, ali zauzvrat nisu dobile niti jedan bombarder. Stoga je američko Mnistarstvo obrane tužilo proizvođače za povratak novca. Do dogovora je napokon došlo u siječnju 2014. kojim su Sjedinjene Države natrag dobile 400 milijuna dolara.

6. Expeditionary Fighting Vehicle – 20.3 milijarde kuna

EFV – preskup razvojFoto: Wikimedia

Ekspedicijsko borbeno vozilo (EFV) bilo je amfibijsko jurišno vozilo razvijeno za američke marince koje je trebalo zamijeniti zastarjeli Assault amphibious vehicle (AAV), koj je bilo u službi još od 1972. EFV je trebalo imati pokretljivost tenka M1 Abrams ali biti u stanju djelovati i na kopnu i na moru kao glavno jurišno vozilo.

Očekivalo se da će program koštati 15 milijuna dolara, ali je otkazan 2011. godine, nakon što su marinci zatražili produljenje životnog vijeka svog dosadašnjeg amfibijskog vozila. U međuvremenu je cijena razvoja EFV-a narasla toliko da je ukupan broj naručenih vozila smanjen s 1.013 do 537. Bio je to jedan od glavnih razloga zašto je program na kraju otkazan nakon što su se ukupni troškovi već popeli na 3 milijarde dolara (20.3 milijarde kuna).

5. YAL-1 leteći laser – blizu 34 milijardi kuna

YAL-1 airborne laser – nepraktičanFoto: Wikimedia

YAL-1 airborne laser bio je oružani sustav projektiran da bi se ugradio na Boeing 747-400F. Oružje je bilo megavatni kemijski kisik-jodni laser koji je u stanju presresti i uništiti taktičke balističke projektile u dok su još uvijek u fazi ubrzavanja (prije no što dosegnu maksimalnu brzinu).

Laser je uspješno testiran ali nikada korišten zbog nepraktičnosti korištenja u borbi. Ministar obrane Robert Gates prekinuo je program zbog potrebe za znatno jačim laserom s većim dometom koji bi mogao pogoditi bilo koju metu koja poleti iz neke neprijateljske nacije. Kako je cijena izgradnje svakog pojedinačnog sustava bila 1.5 milijardi dolara, uz 100 milijuna godišnje potrebnih za održavanje, koncept jednostavno nije bio praktičan. Program je ukinut 2011. nakon 16 godina razvoja i ukupne cijene od 5 milijardi dolara (33.8 milijardi kuna).

4. RAH-66 Comanche – preko 47 milijardi kuna

rah-66
RAH-66 Comanche – prekoračeni troškovi i predobre PZO rakete došli su mu glaveFoto: Wikimedia

Nevidljivi helikopter RAH-66 Comanche planiran je kao zamijena za postojeće helikoptere Američke vojske. Početni planovi o kupnji 650 ovih letjelica ukinuti su 2004. kada je vojska otkazala sve daljnje financiranje istraživanja, razvoja i proizvodnje. Ukidanje je posljedica prekoračenih troškova kao i problema sa sigurnosti zbog napretka u razvoju protuzračnih projektila.

Tijekom razvoja, koji je trajao od 1991. do 2004. godina, vojska je potrošila oko 6.9 milijardi dolara (46.6 milijardi kuna). Preostali novac iskorišten je za popravak i modernizaciju postojećih helikoptera, iako je upravo to ono što se vojska nadala izbjeći razvojem Comanchea.

3. XM2001 Crusader – 74.3 milijarde kuna

XM2001 Crusader – premalo poboljšanja

XM2001 Crusader zamišljen je kao slijedeća generacija američkih samovoznih haubica ali je otkazan šest godina prije ulaska u borbene redove 2002. Crusader je trebao zamijeniti zastarjeli sustav Paladin, koji se nalazi u uporabi još od šezdesetih, kao pokretljivije i preciznije oružje.

Crusader je bio malo brži od Paladina, ali zbog povećane težine, kao i cijene nije se smatrao znatno boljim od Paladina te je otkazan. Tako nije naručeno niti jedno od 800 predviđenih vozila.

Program je krenuo 1995. i trajao do ukidanja 2002. Za to je vrijeme proizveden jedan prototip, a ukupna cijena je 11 milijardi dolara (74.3 milijarde kuna).

2. Future Combat Systems – preko 122 milijardi kuna

Future Combat Systems – nije poštivao rokoveFoto: Wikimedia

Između 2003. i 2009. Sjedinjene su Države krenule s programom modernizacije koji je na umu imao brže, pokretljivije brigade s manjim vozilima koje bi se brzo mogle prebaciti u borbene zone širom svijeta. Program je nazvan Budući borbeni sustavi (Future combat systems – FCS), te je predviđeno kako će sveukupno koštati 340 milijardi dolara.

FCS program nikada se nije ostvario a razvoj nije poštivao rokove te je ministar obrane Robert Gates ukinuo program 2009. Ministarstvo obrane utrošilo je preko 18 milijardi dolara (preko 122 milijardi kuna) na FCS tijekom šest godina razvoja.

1. Program raketa Trident – 270 milijardi kuna

Interkontinentalne rakete Trident – nisu još korištene jer još nije izbio 3. svjetski ratFoto: lockheedmartin.com

Svi možemo odahnuti zbog činjenice što ovo oružje nije nikada korišteno, iako je razvoj i održavanje jako puno koštalo. Razni oblici raketa Trident razvijeni su kao balistički projektili koji se lansiraju iz podmornica, a nose po nekoliko nuklearnih bojevih glava koje su u stanju simultano pogoditi više međusobno udaljenih ciljeva.

Trident rakete koriste američka i britanska mornarica, a njihova se ukupna cijena procijenjuje na 40 milijardi dolara (270 milijardi kuna), dok se cijena svake pojedine rakete procjenjuje na 70 milijuna dolara (473 milijuna kuna). Raketni program Trident djeluje od 1979 i planira se da ostane u službi sve do 2042. Ako bude sreće, ovo se oružje neće nikada koristiti.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr