REAKCIJA NA GOVOR

PROFESOR SA SARAJEVSKOG FAKULTETA NAPAO KOLINDU: ‘Njen nastup je neumjesno i neprimjereno miješanje u unutrašnje stvari BiH’

Govor predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u kojem je ukazala na moguću nestabilnost u BiH, profesor Elmir Sadiković smatra neprimjerenim

Na Općoj skupštini UN-a u New Yorku hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osvrnula se i na Bosnu i Hercegovinu u kojoj vidi moguću nestabilnost i pravnu nesigurnost nakon nadolazećih izbora zbog neuspjeha u provedbi izmjena izbornog zakona.

U DRŽAVI KAOS, A PREDSJEDNICA PRED UN-om PRIČA O NOGOMETU: ‘Hrvatska je danas postala metafora za uspon do vrha svijeta’

S obzirom na to da imaju dojam kako se predsjednica Grabar-Kitarović više bavi unutrašnjom politikom BiH nego Hrvatskom, Vijesti.ba razgovarale su s profesorom sarajevskog Fakulteta političkih znanosti Elmirom Sadikovićem koji je analizirao Kolindin nastup za koji misle da je “neumijesno i neprimjereno miješanje u unutrašnje stvari nezavisne, suverene države BiH”.

Kontinuirani pritisak na BiH

Sadiković smatra da je riječ o kontinuiranoj politici hrvatskog HDZ-a i Kolinde, kao i hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, koji vrše pritisak na BiH.

“To nije ništa novo. Predsjednica Hrvatske kontinuirano i izvan diplomatskih okvira govori o BiH na raznim međunarodnim forumima te bilateralnim sastancima sa zvaničnicima drugih država. Vrši se pritisak na BiH, koji bi trebalo da rezultira izmjenama Izbornog zakona BiH na način kako to vidi HDZ BiH i zvanični Zagreb”, tvrdi profesor Sadiković dodajući da Kolinda koristi svoj položaj kako bi promovirala politiku HDZ-a BiH u vremenu neposredno prije održavanja izbora u BiH.

Takva politika neće donijeti ništa dobro za BiH koja se teško može oduprijeti takvim lobiranjima

Sadiković ipak misli da Kolindin govor neće imati utjecaja na BiH, jer su izmjene Izbornog zakona stvar BiH. No, s druge strane uvjeren je da njezin nastup i takva politika ne mogu donijeti ništa dobro BiH. Takav nastup udaljava njih unutar BiH od “potrebnog dijaloga i konsenzus te samo potvrđuje nepovjerenje”.

“Vanjska politika je refleksija unutrašnje politike, tako da, ako unutar države nemamo konsenzus o temeljnim principima i vrijednostima, ne možemo na međunarodnom planu nastupiti jedinstveno”, rekao je Sadiković koji smatra da se BiH teško može oduprijeti ovakvim lobiranjima.

Istaknuo je da nije bilo institucionalne reakcije na govor hrvatske predsjednice, a pojedinačne reakcije nisu dovoljne.

“Žalosno je, ali je to tako”, kaže Sadiković.

Povratak na Net.hr