PROFESOR S UGLEDNOG SVEUČILIŠTA: ‘Trumpova isprika Srbima samo je još jedan znak njegova svrstavanja uz Rusiju’

Donald Trump danas je izjavio kako je bombardiranje Srbije od strane NATO-a, za vrijeme predsjedničkog mandata Billa Clintona, supruga njegove aktualne protukandidatkinje, bilo velika greška. Dodao je i kako se zbog Clintonove politike već ispričao Srbiji, a kada on postane predsjednik SAD-a, promijenit će smjer vanjske politike.

Profesor politika jugoistočne Europe sa Sveučilišta u Londonu, Eric Gordy, kaže kako su ove Trumpove riječi zapravo odjek taktike kojom se Rusija koristi ne bi li stekla potporu među Srbima.

‘Najočitija interpretacija ove njegove izjave bila bi da je to samo još jedan znake njegova svrstavanja na rusku stranu. Iskreno, ovakva vrsta izjava često je simboličan pokušaj ruskih političara da potaknu ozlojeđenost spram Sjedinjenih Američkih Država’, kaže Gordy za Newsweek.

Mogu li se SAD još više prosrpski orijentirati?

‘Što se politike SAD-a prema Balkanu tiče, ona je bila puna podrške prema Srbiji nakon bombardiranja devedesetih. Teško je zamisliti da bi SAD mogle biti više prosrpski nastrojene nego li su sada’, dodaje Gordy.

TRUMP: ‘Srbi su dobri ljudi! Bombardiranje te zemlje bila je velika greška, a Clinton je napravio kaos na Balkanu’

Bombardiranje devedesetih, nastavlja se u Newsweekovom članku, snažan je faktor koji drži Srbiju izvan bilo kojeg vojnog bloka u vrijeme kada su svi njeni susjedi, uz izuzetak BiH, ili članice NATO-a ili kandidati za članstvo.

Birači balkanskih korijena

Još je jedan moguć razlog ovakve Trumpove retorike. ‘Ako pogledate savezne države u kojima se Trump bori za pobjedu, poput Ohia i Pennsylvanije, u njima je velika koncentracija stanovnika koji vuku korijene s Balkana, pa možda i to ima veze sa svime’, drži Gordy.

Dodajmo i kako se u međuvremenu pojavila informacija da je intervju za Nedeljnik u kojem se Trump ispričao Srbima, izmišljen, no u Nedeljniku ostaju pri tome da se radi o autentičnom intervjuu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr