VELIKE NADE

PRODAO JE SVE ŠTO JE IMAO PA SAD SJEDI I ČEKA: ‘Sve sam potrošio na virtualnu valutu i očekujem veliki boom’

Dok neki još doma pod madracem gomilaju novčanice raznih valuta, neki gomilaju novac koji niakd neće moći primiti u ruke.

Nizozemac Didi Taihuttu ima apsolutno povjerenje u bitcoin. I to u toliko mjeri da je prodao kuću (dijelom za bitcoine) i sada sa svojom obitelji živi u kampu kraj Venla. Obitelj prodaje i sve ostalo što ima bilo kakvu vrijednost – auto, motor, električne bicikle, igračke, cipele, odjeću… S novcem kojeg će ovom rasprodajom zaraditi, 39-godišnjak će kupiti bitcoine i ostale kriptovalute računajući da će ga to s vremenom besramno obogatiti.

‘Ljudi mi kažu da sam lud, ali mi smo jedna pustolovna obitelj i stavit ćemo sve na kocku i neko vrijeme živjeti minimalistički. Ako ne riskirate, život će vam biti dosadan’, rekao je Taihuttu za Business Insider.

Nova revolucija

On smatra da kriptovalute i blockchain tehnologija mijenjaju ulogu novca i banaka u današnjem društvu. S blockchainom će nestati potreba za trećom stranom u transakcijama. Ta treća strana odobrava transakcije, a tu ulogu sada imaju banke.

‘Internet je donio revoluciju u svijet informacija. Mislim da kriptovalute donose revoluciju u svijet novca. Za pet godina svi će reći da smo to trebali predvidjeti. Evo, ja, stoga, sada reagiram na tu promjenu’, rekao je Taihuttu.

Naime, on i njegova žena su početkom godine, nakon što mu je umro otac, donijeli odluku da prodaju svoj biznis i upute se na devetomjesečni put oko svijeta sa svoje tri kćeri. Tijekom tog putovanja se, kaže, susretao s ljudima koji su koristili digitalne valute pa je odlučio proširiti svoje znanje i bitcoinu i povezanim tehnologijama.

Već je jednom prodao zalihu

Prvi put se susreo s bitcoinima još 2010. godine kad mu je vrijednost bila ispod jednog eura, no prodao ih je 2013. kad su dostigli cijenu od nekoliko stotina eura. ‘Da sam znao da će im četiri godine kasnije vrijednost biti deset puta veća, naravno da ne bih sve prodao’, kaže.

Uskoro je dao priliku i jednoj manjoj kriptovaluti, Dogecoinu te kad je na njemu uspio zaraditi odlučio je sve što ima uložiti u kriptovalute. Kuću je prodavao za 300.000 eura ili za 85 bitcoina. Kuću je naposljetku i uspio prodati tako da će mu dio cifre biti isplaćen u bitcoinima, a postotak udjela moraju još dogovoriti s kupcima.

Kaže kako europski sustavi još nisu dobro opremljeni tehnologijom koja bi omogućavala nesmetano poslovanje bitcoinima, no on želi pomoći da se to promijeni.

Obitelj će živjeti minimalistički do 2020. godine, dokad su si zadali neki rok da počnu profitirati. A ako bitcoin neslavno propadne? Didi kaže da to neće biti kraj svijeta. ‘Neko vrijeme ćemo biti bez novca, ali to nije najgore što nam se može dogoditi’, rekao je i dodao kako za to vrijeme djecu uče životu bez materijalnog obilja.

Povratak na Net.hr