TRAŽI POMOĆ OD EU

PROCURIO POPIS ZAHTJEVA: Makedonija za zaustavljanje izbjeglica želi nešto doista nevjerojatno

Makedonija je nekolicini zemalja članica EU poslala zahtjev u kojem su navedene stvari za koje ta zemlja smatra da su joj potrebne za potpunu kontrolu njene južne granice, piše EurActiv.

U dokumentu se na dvanaest stranica između ostalog traže i građevinski strojevi kojima bi se gradila utvrđenja na južnoj granici, kao i materijal za postavljanje 300 kilometara sigurnosne ograde te oprema za kamp za 400 osoba.

Traži se i oprema za kontroliranje masa, kao i sredstva za potpuno pokrivanje mjesečnih troškova osoblja, vozila i ostalih tehničkih sredstava makedonske vojske.

Komentirajući dokument, neimenovani su izvori rekli kako su neke zemlje članice spremne osigurati traženu opremu, ali i kako su “moguća neka ograničenja”.

U dokumentu između ostalog Skopje traži od zemalja članica EU da pošalju dodatne policijske snage u Makedoniju. Austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova već je poslalo sedam policajaca na makedonsko-grčku granicu, a najavilo je i slanje dodatnih 20. Hrvatska je poslala 20 policajaca i pet vozila, kao i tehniku za profilaciju izbjeglica.

JE LI NA POMOLU VELIKA ESKALACIJA IZBJEGLIČKE KRIZE: Tisuće migranata blokirano, Makedonija ih ne pušta preko granice

Sumnje o razlozima nabave

Ali, neki izvori navode kako postoje strahovi da bi Makedonija mogla traženu opremu upotrijebiti u rješavanju unutrašnjih problema, posebno uoči izbora u lipnju.

000_par8283642
Makedonska policija nema ni ljudstva ni sredstava za kontroliranje brojnih izbjeglicaFoto: AFP

“Teško je zamisliti da bi Hrvatska, Slovenija ili Austrija osigurale bilo kakvu opremu za koju ne bi bilo sigurno da se neće koristiti za unutrašnju represiju”, izjavio je izvor.

U Aneksu Br. 4 ‘Oprema za kontroliranja masa’, Makedonija specifično zahtijeva bombe punjene gumenim lopticama, oružja s gumenim mecima, bacače granata (također za gumeno streljivo), suzavac, elektrošokere, palice i druga sredstva za tzv. nesmrtonosnu borbu.

Politička je situacija u toj zemlji nestabilna zbog tenzija između vlade i oporbe. Izbori su se trebali održati 24. travnja, ali su odgođeni na 5. lipnja, nakon što je glavna oporbena stranka najavila bojkotiranje izbora uz tvrdnje da neće biti “slobodni i fer”.

Očito je kako se namjerava utvrditi makedonsko-grčka granica u svrhu ‘obrane’ od izbjeglica. Grčka je bijesna jer se smatra izostavljenom te je povukla svog ambasadora iz Beča, a odbila je i sudjelovati na beogradskim razgovorima između šefova policije zemalja na izbjegličkoj ruti.

Povratak na Net.hr