KAKAV OTAC, TAKAV SIN

PROCURILE TAJNE SNIMKE: Najveća frustracija velikog diktatora objašnjava i karakter njegovog nasljednika

U javnost su dospjele tajne snimke na kojima bivši predsjednik Sjeverne Koreje, Kim Jong II, otvoreno priča o svojim frustracijama na području državne propagande i filmske produkcije.

Njegovu opsjednutost filmskom industrijom snimila su dvojica filmaša koje je sjevernokorejski režim oteo iz Južne Koreje ne bi li snimali filmove. Sa skrivenim malim snimačem zvuka, dvojac je potajno snimao sastanke s diktatorom koji je bio opsjednut filmskom industrijom.

Stručnjaci kažu da ove snimke pomažu u rasvjetljavanju karaktera njegova sina koji ga je naslijedio na mjestu čelnika Sjeverne Koreje 2011. godine.

Oteo filmaše

O dvojici otetih filmaša snimljen je i dokumentarni film koji govori o azijskim filmašima, glumici Choi Eun-hee i redatelju Shin sang-ok koje su sjevernokorejski tajni agenti oteli 1978. te u zaočeništvu držali punih osam godina tjerajući ih da snimaju filmove. U zatočeništvu su za Kim Jong Ila snimili 17 filmova, objavio je CNN.

Na snimkama se čuje kako se Kim ispričava bračnom paru zbog otmice, obećavajući im novac i resurse za filmsku industriju. Čuje se i kako se žali na kvalitetu filmova u Sjevernoj Koreji.

‘Zašto mi nemamo filmove kojima ćemo ići na festivale. U Južnoj Koreji imaju bolju tehnologiju. Oni su kao studenti, dok smo mi još uvijek u vrtiću. Ovdje su ljudi zatvoreni umom’, čuje se na snimkama.

Snimke predali Amerikancima

Kako piše CNN, dvojac je uspio pobjeći iz Sj. Koreje kada su, kao dio filmske ekipe otputovali u Europu, kasnije su se domogli i SAD-a. Sa sobom su ponijeli tajne snimke i predali ih State Departmentu 1985. godine.

‘Snimke su dale povoljan vjetar u leđa američkim vlastima’, rekao je David Straub, stručnjak za Koreju u State Departmentu u vrijeme kad su stigle snimke.

Greg Scarlatoiu iz američkog Odbora za ljudska prava u Sjevernoj Koreji napominje kako snimke pokazuju da je Kim bio izuzetno nesiguran, čak i u ono što je najviše volio – filmove. Stručnjaci napominju da je iste karakteristike ‘pokupio’ i njegov sin.

‘Baš poput svojeg oca, mladi vođa Sjeverne Koreje zasigurno pati od kompleksa manje vrijednosti’, zaključio je Scarlatoiu.

Povratak na Net.hr