ŠIRE RAZDOR

PRLJAVA PROPAGANDA: Twitter račun koji je lažno optužio muslimanku vođen je iz Rusije

Twitter račun koji je lažno optužio muslimanku da ignorira žrtve londonskog terorističkog napada vodi se iz Rusije, piše Daily Mail.

Račun @SouthLoneStar podijelio je fotografiju muslimanke te ju optužio kako mirno hoda pored ozlijeđenog čovjeka dok gleda u svoj telefon.

Napad na muslimanku

Uz sliku je napisao: “Muslimanka ne obraća pažnju na teroristički napad, mirno prolazi pored umirućeg čovjeka dok provjerava svoj telefon, #PrayForLondon #Westminster #BanIslam”.

Ova je poruka potaknula brojne reakcije protiv žene na slici sve dok fotograf nije otkrio da je slika izvađena iz konteksta te da je žena zvala za pomoć.

@SouthLoneStar, koji je opisao samog sebe kao “Ponosnog Teksašana i američkog patriota”, zatim je optužen za pokušaj potpirivanja rasnih napetosti u Britaniji.

No sada su američki demokrati otkrili da se radi o ruskom botu, nakon čeka je Twitter zatvorio ovaj račun. Ako je to istina, radi se o prvome dokazanom slučaju da Putinovi hakeri djeluju i na političko stanje u Europi.

Žena je preneražena

Tvit koji je rezultirao brojnim napadima na ženuFoto: Twitter

Muslimanka, koja nije imenovana, bila je prisiljena braniti se nakon objavljene poruke, te je rekla kako je pomagala žrtvama nakon napada.

“Šokirana sam i potpuno preneražena načinom na koji moja slika kruži društvenim medijima”, rekla je.

“Željela bih reći onim osobama koje su interpretirale i komentirale moje misli u tome strašnom i stresnom trenutku da nisam bila samo šokirana time što sam svjedočila terorističkom napadu, već sam se trebala baviti i činjenicom da je moja slika bila po svim društvenim medijima. Tamo su ju stavljali oni koji nisu mogli gledati dalje o moje odjeće, koji su donosili zaključke na temelju mržnje i ksenofobije.”

TERORISTIČKI NAPAD U LONDONU: Objavljena fotografija ubojice koji je gazio ljude pa nožem izbo policajca ispred parlamenta

“U tome su mi trenutku moje su misli bile ispunjene tugom, strahom i brigom.”

“Ono što fotografija ne pokazuje je da sam pričala s drugim svjedocima kako bi pokušala saznati što se događa, da vidim mogu li ikako pomoći, iako je već bilo dovoljno ljudi koji su se brinuli za žrtve.”

Snimljeno odmah nakon napada koji je potresao mnoge, uključujući i ženu optuženu da “ne reagira na žrtve”Foto: afp

LAKO JE PREVARITI INTERNET: Čovjek koji posljednjih šest mjeseci izmišlja vijesti otkriva što se zapravo krije iza toga

“Zatim sam odlučila nazvati moju obitelj kako bih rekla da sam u redu te da se vraćam kući s posla, te sam uz put pomogla starijoj gospođi da dođe do postaje Waterloo.”

“Moje su misli uz sve žrtve i njihove obitelji. Željela bih zahvaliti Jamieu Lorrimanu, fotografu koji je snimio sliku, što je stao u medijima u moju obranu.”

Nekoliko mjeseci nakon terorističkog napada, s računa @SouthLoneStara tvitano je “Nadam se da će Ujedinjeno kraljevstvo nakon #BrexitVote početi čistiti svoju zemlju od muslimanske invazije!”

Povratak na Net.hr