ŽITELJI STRAHUJU OD BOLESTI

PRIZORI KATASTROFE: Tone mrtve ribe preplavile rijeku, širi se nesnosan smrad

Tone mrtve ribe preplavile su čileansku rijeku Queule i u nekoliko dana stvorile gnjecavu masu od desetak centimetara. Cijelim krajem širi se nesnosan smrad koji kod tamošnjih žitelja izaziva teške glavobolje. Zabrinuti za vlastito zdravlje pozivaju državu da proglasi stanje katastrofe.

Stravični prizori mogu se posljednjih dana vidjeti na čileanskoj rijeci Queule gdje su tone srdela preplavile njezinu površinu i stvorile gnjecavu masu, piše Mirror. Dok stručnjaci pokušavaju istražiti uzrok pomora ribe, tamošnji se stanovnici bore s nesnosnim smradom i pokušavaju očistiti područje.

Prema riječima ribarice Victorie Benavente, situacija je kritična to te mjere da može ugroziti zdravlje tamošnjih stanovnika. Ona smatra kako djeca ne bi trebala ići u školu jer je smrad toliko nesnosan da od njega imaju glavobolje. Traži od vlade da proglasi stanje katastrofe.


Za sve je kriv El-Niño?

“Iskustvo nam govori da, ako smo već prikupili tisuću tona, oko nas u ovoj rijeci mora biti bar još deset tisuća tona. Nevjerojatno je da su nam za pomoć osigurali samo 50 ljudi i nekoliko brodova. Vlada cijeli zaljev oko ušća rijeke mora proglasiti zonom katastrofe”, poručuje i vođa ribara Queulea Hernan Machuca.

Iako se uzrok situacije još istražuje, pretpostavlja se da bi se paralela mogla povući sa ssličnom situacijom iz 2009. kada je uzrok bio nagla promjena temperature vode koja se obično povezuje s oceanskim fenomenom El-Niño.

Žiteljima je zabranjena konzumacija ribe do daljnjeg.

Voda u jezero se vratila, po njoj plutaju mrtve ribe, ali ogromna rupa se i dalje širi

Povratak na Net.hr