IPAK 'NIJE ZASLUŽIO'

PRITISCI IZ TURSKE: U Sarajevu oduzeli priznanje profesoru matematike

Gradsko vijeće Sarajeva danas je, pod pritiskom iz Turske, oduzelo ranije dodijeljeno priznanje jednom profesoru koji predaje u sustavu škola “Bosna – Sema”, čiji je vlasnik Fetullah Gulen, najistaknutiji protivnik režima Recepa Tayyipa Erdogana.

Odlukom 15 od 28 gradskih vijećnika profesor matematike Ali Lafcioglu ostao je bez priznanja “Plaketa grada Sarajeva”, koje je dobio prije nepunih mjesec dana zbog zasluga što ih je imao u obrazovnom sustavu.

Ipak nije zaslužio priznanje

Odluka po kojoj on takvo priznanje ipak nije zaslužio donesena je na prijedlog gradonačelnika Ive Komšića, koji je sve obrazložio upozorenjem što mu ga je prije toga uputio gradonačelnik Istanbula.

Komšić je u obrazloženju svog zahtjeva naveo kako bi nagrađivanje turskog matematičara moglo “negativno utjecati na ugled Sarajeva kao glavnog grada Bosne i Hercegovine i ugroziti ostvareni napredak u saradnji s pobratimskim i prijateljskim gradovima iz republike Turske: Istanbulom, Ankarom, Bursom i Konyom”.

“Zapravo, odluka o dodjeli priznanja ‘Plaketa grada Sarajeva’ profesoru Aliju Lafciogluu mogla bi izazvati i veće posljedice i ugroziti prijateljske odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, ukoliko glavni grad BiH prihvati izvršenje ove odluke”, stoji u Komšićevu obrazloženju.

Politički pritisak

Dodjelu krajnje simboličnog priznanja profesoru Lafciogluu odmah su problematizirali turski provladini mediji pa je nakon toga uslijedio i izravni politički pritisak da se ono oduzme.

Lokalni mediji u BiH su pak, izvješćujući o slučaju, ustvrdili kako se ispostavilo da donacije koje stižu iz Turske zapravo imaju svoju cijenu, a vlasti u Sarajevu je plaćaju tako što poslušno odgovaraju na zahtjeve turskih donatora.

ERDOGAN STEŽE OBRUČ U TURSKOJ: Sveučilišnim profesorima zabranio odlazak u inozemstvo

TURSKA BI IDUĆE GODINE MOGLA ODLUČIVATI: Na referendumu pristupanje Europskoj uniji, ali i odluka o smrtnoj kazni

TURSKA GUŠI SVAKI GLAS OPORBE: U sklopu Erdoganove čistke uhićen direktor oporbenog dnevnika

Gradske uprave Istanbula i Konye Sarajevu su donirale autobuse i tramvaje za gradski promet. Iako je riječ o poklonu pokazalo se kako on i nema posebnu vrijednost, jer se Istanbul tako riješio autobusa s motorima Euro I, koji ne zadovoljavaju ni minimalne ekološke standarde, dok su iz Konye stigli rabljeni tramvaju stari više od trideset godina.

No u pozadini najnovijeg skandala je zapravo nemilosrdan Erdoganov obračun sa stvarnim i potencijalnim političkim protivnicima, koji su izloženi progonima i uhićenjima pod izlikom da su povezani s pokušajem državnog udara.

Sustav škola “Bosna – Sema”, koji djeluje u većim gradskim središtima poput Mostara, Bihaća, Zenice i Tuzle, također se našao na meti turskih vlasti, a one provode otvoreni pritisak na BiH kako bi se te škole zatvorile. Sustav ovih škola otvoren je kroz zakladu “Hizmet”, čiji je utemeljitelj Fetullah Gulen, klerik kojega turske vlasti smatraju glavnim organizatorom neuspjelog državnog udara u srpnju ove godine.

Uprava “Bosne – Seme” pokušala je predati škole Islamskoj zajednici BiH, no nakon kraćih pregovora taj je projekt propao pa se sada traga za novim partnerom.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr