NEIZVJESNOST JE GOLEMA

PRITISAK EUROPE SVE ŽEŠĆI: Britanci će morati aktivirati Članak 50. već oko Božića?

Dok Theresa May pokušava što više odugovlačiti sa započinjanjem pregovora o istupanju, ostale članice pritišću da se to dogodi što prije.

Francuski predsjednik Francois Hollande mogao bi pritisnuti britansku premijerku Theresu May da što prije započne proces istupanja svoje zemlje iz Europske unije. May je već ranije najavila kako će članak 50. Lisabonskog ugovora aktivirati u ožujku iduće godine i tako započeti pregovore o istupanju, no francuskom predsjedniku to znači da će pregovori započeti samo mjesec dana prije prve runde tamošnjih predsjedničkih izbora. Hollande će stoga aktualni summit u Bruxellesu iskoristiti ne bi li pritisnuo britansku premijerku da članak 50 aktivira već iza Božića.

Nezgodno za izbornu godinu i Merkelovoj

Za Hollandea će biti vrlo nezgodno ukoliko će se paralelno s najžešćim dijelom svoje predsjedničke kampanje morati baviti i pregovorima na europskoj razini koji bi mogli podrazumijevati određene obveze s francuske strane. Neke od tih obveza neće mu ići u prilog, a ionako je proglašen najnepopularnijim francuskim predsjednikom u povijesti.

TVRDI ILI MEKI BREXIT? Pred Velikom Britanijom je teška odluka, stručnjaci napominju: ‘Sami sebi izrađuju lijes’

I iz Njemačke su također poslani signali kako i oni sa svoje strane očekuju da pregovori započnu što ranije. I Angelu Merkel čekaju izbori u rujnu iduće godine te bi je početak pregovora, ukoliko se nastavi onako kako May očekuje, mogao zateći u nezgodno trenutku na unutarnjepolitičkom planu, javlja Financial Times.

Neće im biti lako

U svakom slučaju, Brexit će bit vrlo težak za Britance budući da sve zemlje, uključujući Francusku i Njemačku, drže vrlo oštar stav spram njih te im žele napraviti zaista minimalne ustupke. Theresa May pak odugovlači što je više moguće u nadi da ipak dobije određene ustupke, posebice po pitaju jedinstvenog tržišta, čak i ako zatvore vrata za migracije. No, što više vrijeme odmiče to je jasnije da će Britanci teško dobiti očekivano.

Povratak na Net.hr