Vrućine, suša, oluje...

PRIPREMITE SE NA VRUĆU JESEN: Balkan na udaru ekstremnog vremena

Nakon vrlo vrućeg ljeta u većem dijelu srednje i istočne Europe, jesen neće donijeti osvježenje, tvrdi Alan Reppert iz globalnog meteo-servisa Accuweather.com. Dapače, neuobičajeno visoke temperature zadržat će se sve do studenog.

Područje produljenog babljeg ljeta obuhvatit će Balkan, pa prema sjeveru sve do Ukrajine, a na zapadu sve do Poljske i istočne Njemačke. Snažan greben visokog tlaka koji će se zadržati nad istočnom Europom i Rusijom spriječit će dolazak ciklona, što će rezultirati dugotrajnim toplim i sušnim vremenom.

“Sušno ljeto u kombinaciji sa sušnom i toplom jeseni povećat će opasnost od šumskih požara i šteta na usjevima”, kaže meteorolog AccuWeathera Tyler Roys.


Istovremeno, nestabilno vrijeme očekuje se na jugu Europe, s olujama u Portugalu, Španjolskoj i južnoj Francuskoj, a tijekom jeseni i u Italiji i na južnom Balkanu. Meteorolog Alan Reppert očekuje iznadprosječnu količinu padalina u tim krajevima. To će i povećati opasnost od poplava na Apeninskom poluotoku, području Dinarskog masiva pa sve do južnih obronaka Alpa. Drugim riječima u Italiji, Albaniji, Kosovu, Makedoniji, Grčkoj, Bugarskoj, Srbiji, BiH, ali i Hrvatskoj.

VRAĆA SE EL NIÑO: Još jači i opasniji od onog koji je harao 1997. godine

ALARM BRITANSKIH METEOROLOGA: Pred nama su dvije najvrelije godine na Zemlji ikad!

 

OSLANJANJE NA PREDVIĐANJA: Koliko su dugoročne vremenske prognoze uopće točne?

 

Povratak na Net.hr