PRVI POTEZ U BIJELOJ KUĆI

VIDEOPORUKA KOJA JE UZDRMALA SVIJET: Trump najavio da će prvog dana njegova mandata SAD izaći iz važnog sporazuma

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedjeljak kako će prvog dana preuzimanja ureda izići iz trgovinskog sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu (TPP), sukladno svojim najavama u kampanji.

“Zatražio sam od svog tranzicijskog tima da sastavi popis izvršnih aktivnosti koje možemo poduzeti već prvog dana kako bismo obnovili naše zakone i vratili natrag naša radna mjesta”, kazao je Trump u videoporuci u kojoj je najavio prioritete u prvih sto dana vlasti.

“Kad je riječ o trgovini, objavljujem da imamo namjeru povući se iz Transpacifičkog partnerstva, potencijalne katastrofe za našu zemlju”, kazao je Trump. “Umjesto toga, pregovarat ćemo o sklapanju bilateralnih trgovinskih sporazuma kako bismo vratili poslove i industriju natrag na američko tlo”, kazao je novoizabrani američki predsjednik najavivši povlačenje iz trgovinskog sporazuma koji je potpisan 2015. i koji uključuje 12 zemalja tog područja, a u koji nije uključena Kina.

 

Zemlje članice TTP-a pokrivaju 40 posto svjetske ekonomije.  Cilj sporazuma je ojačati veze, smanjiti carine, a ujedno uvesti i standarde rada, ekološke zaštite te poštivanja patentnih prava, intelektualnog vlasništa i ostale zakonske zaštite. Protivnici tvrde da pogoduje isključivo velikim korporacijama. Sporazum potpisan prošle godine još nije prošao ratifikaciju u zemljama članicama.

Amerika se predaje Kini

U lipnju, Trump je sporazum nazvao “još jednom katastrofom koju guraju oni koji iz posebnih interesa žele silovati našu zemlju i nastavljaju je silovati”, prenosi BBC

Australski premijer Malcolm Turnbull istaknuo je kako je podrška snažna u ostalih 11 članica, a na SAD-u je da odluči što je njihov nacionalni interes. Slično je rekao i malezijski kolega Najib Razak: “Demokratsko pravo Donalda Trumpa je da donosi odluke koje smatra ispravnima”. No Deborah Elms iz ključnog ‘think tanka’, Azijskog trgovačkog centra, bila je mnogo otvorenija i jasnija: “Uznemirujuće vijesti. To znači kraj SAD-ovog vodstva u trgovini i da ga Amerika predaje Aziji”. Ekonomist Harumi Taguchi prognozira i tko bi mogao preuzeti palicu: “Kolaps TTP-a stvorit će prazninu u Aziji. Mnogi govore kako će je ispuniti Kina.”

Povratak na Net.hr