Domet im je 400 km

“PRIJETNJA ZA ČITAV SVIJET”: SAD zabrinjava raspoređivanje ruskih raketa u Siriji

Najava Rusije da će u svojoj bazi Hmeimim u Siriji rasporediti najmodernije protuzračne rakete potiče “ozbiljnu zabrinutost” u američkom vojnim vrhu, rekao je u srijedu visoki američki dužnosnik.

Moskva je najavila da će te sustave protuzračne obrane S-400 poslati u svoju bazu u Latakiji, na zapadu Sirije. Rakete S-400 imaju domet 400 km i mogu biti prijetnja za zrakoplove koalicije koju predvode Sjedinjene Države.

“Ozbiljno smo zabrinuti”

“Riječ je o oružanom sustavu s veoma dobrim karakteristikama koji je ozbiljna prijetnja za čitav svijet”, izrazio je žaljenje američki vojni dužnosnik koji je htio ostati anoniman. “Ozbiljno smo zabrinuti zbog zračnih operacija u Siriji”.

SAD predvodi međunarodnu koaliciju u koju ulazi šezdesetak zemalja i koja je u nešto više od godinu dana izvela oko 8000 zračnih udara  na položaje džihadista skupine Islamske države (IS) u Siriji i u Iraku.

Vijest o raspoređivanju raketa S-400 dolazi u trenutku kada je u utorak tursko zrakoplovstvo srušilo ruski borbeni zrakoplov blizu sirijske granice. Ankara tvrdi da je bio u turskom zračnom prostoru, a Moskva, naprotiv, da je srušen na sirijskom nebu.

U ovom izgredu, najtežem između Rusije i Turske od početka ruske vojne intervencije u Siriji prije dva mjeseca, život su izgubila dvojica ruskih vojnika, pilot i vojnik koji je sudjelovao u akciji spašavanja pošto je srušen i helikopter njegove specijalne postrojbe.

NOVA INICIJATIVA: Rusija spremna s Turskom i SAD oformiti zajedničko zapovjedništvo

RUSIJA BJESNI I PRIJETI: NATO solidaran s Turskom, poziva na smirivanje napetosti

TAJNA OPERACIJA: Sirijski komandosi i ruski specijalci u zajedničkoj akciji spasili pilota

Povratak na Net.hr