PRIJETI NAM ČOKOLADNA APOKALIPSA: / Prema nekim izračunima, kakaovca bi moglo nestati vrlo brzo

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Zbog globalnog zatopljenja s jedne, a sve veće potražnje za čokoladom s druge strane, za par desetljeća ova bi se slastica mogla naći u opasnosti da potpuno nestane.

1.1.2018.
23:50
Thinkstock
VOYO logo

Stručnjaci predviđaju kako bi u za nekih 40 godina moglo nestati čokolade jer biljke kakaovca imaju problema s preživljavanjem u sve toplijoj klimi. Drvo kakaovca raste samo na približno 20 stupnjeva sjeverne i južne zemljopisne širine, i to pod specifičnim uvjetima koji podrazumijevaju puno vlage i padalina, piše Daily Mail.

No porast temperature od samo 2.1°C tijekom sljedećih 30 godina mogao bi prouzročiti veliku štetu među biljkama, a samim time i cijeloj čokoladnoj industriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prebacivanje uzgoja u zaštićena područja

Dok živa raste i izvlači sve više vlage iz tla i biljaka znanstvenici smatraju da količina padaline neće porasti dovoljno da bi nadomjestila taj gubitak vlage. To znači će se uzgajališta kakaovca morati pomaknuti stotine metara u planinske visine gdje se nalaze dobro očuvani parkovi prirodi. Političari u zemljama poput Obale Bjelokosti i Gane, koje proizvode više od polovice svjetske čokolade, suočit će se sa strašnom - nastaviti opskrbljivati svijet s čokoladom ili spasiti umiruće ekosustave.

Prošle su godine stručnjaci predvidjeli da se svijet kreće prema 'čokoladnom deficitu' dok su kupci u razvijenim zemljama kupovali sve više slatkiša. Tipičan zapadnjački potrošač pojede u prosjeku 286 čokoladica godišnje. A za tih 286 čokoladica proizvođači moraju posaditi 10 drveta kakaovca kako bi napravili dovoljno kakaa i maslaca, ključnih sastojaka u proizvodnjui čokolade. Od 90-tih, preko milijardu ljudi iz Kine, Indonezije, Indije, Brazila i bivšeg Sovjetskog Saveza ušlo je na tržište čokolade. Unatoč povećanoj potražnji, nije ju pratio rast ponude te zaliha kakaa padaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Cacao Tree (Theobroma cacao). Organic cocoa fruit pods in nature.

Metode uzgoja iste kao i prije nekoliko stoljeća

Doug Hawkins iz tvrtke Hardman Agribusiness kaže kako je proizvodnja kakaa pod velikim pritiskom jer se metode uzgoja nisu mijenjale stotinama godina. "Za razliku od drugih vrsta usjeva koje su imale koristi od razvoja modernih kultura s povećanim prinosom, preko 90% kakaa proizvode malene tvrtke na usitnjenim farmama bez ikakvih poboljšanja u načinu uzgoja."

Neki izvještaji navode kako su uzgajivači kakaovca u državi koja proizvodi najviše te biljke, Obali Slonovače, počeli i s nezakonitim uzgajanjem u zaštićenim šumama kako bi zadovoljili potražnju, što Hawkins naziva "čokoladnim uništavanjem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo