Nakon dva mjeseca raspravljanja

PRIJEDLOG EUROPSKOJ KOMISIJI: Trebaju nam bolje mjere za nadzor psihičkog zdravlja pilota

Piloti bi trebali biti podvrgnuti psihološkim pregledima i dopustiti pohranjivanje podataka o liječničkim pregledima u zajedničkoj europskoj bazi podataka, preporučila je skupina stručnjaka Europskoj komisiji nakon nesreće zrakoplova Germanwingsa.

Skupina stručnjaka pod vodstvom europskog regulatora zračne sigurnosti pozvala je i na uvođenje nasumičnog testiranja pilota na drogu i alkohol kao i na bolji nadzor liječnika odgovornih za medicinske preglede pilota. Predloženo je i pravilo koje su uvele SAD nakon napada 11. rujna 2001. da se u pilotskoj kabini uvijek nalaze minimalno dvije osobe, piše New York Times.

Kopilot Germanwingsa razmišljao o suicidu

Europska povjerenica za promet Violeta Bulc odlučila je provesti analizu nakon što se u ožujku kopilot na letu Germanwingsa iz Barcelone u Duesseldorf zaključao u kabinu i namjerno srušio zrakoplov, pri čemu je poginulo 150 ljudi.

Istražitelji su naši dokaze da je kopilot, koji je prolazio teške depresije i možda bio u strahu da će izgubiti posao, istraživao mogućnosti samoubojstva i skrivao bolest od poslodavca.

Ako EK prihvati ovaj prijedlog, mogao bi stupiti na snagu već sljedeće godine, navodi New York Times.

Povratak na Net.hr