Žrtva manijaka s interneta

PREŽIVJELA PAKAO: ‘Privezao me psećim remenom pored kreveta i četiri dana silovao’

Aliciu Kozakiewicz je prije 14 godina oteo i u svome domu u Virginiji držao bivši kompjuterski programer Scott Tyree. Tada trinaestogodišnjakinja bila je silovana puna četiri dana, a policija ju je spasila malo prije nego što je trebala biti ubijena. Sada Kozakiewicz djecu obrazuje o opasnostima koje vrebaju na internetu, piše The Independent.

Alicia Kozakiewicz objašnjava kako je 2001. često koristila internet, većinom za igranje i chat s prijateljima.

“Bio je jedan dečko, za kojega sam mislila da ima godina kao i ja, a koga nisam poznavala, i njemu su se sviđale sve stvari kao i meni”, piše Kozakiewicz.

PAO PEDOFIL: Preko Facebooka je nagovarao osnovnoškolke iz Međimurja na seks

 

Iako je bila svjesna opasnosti od stranaca, u tim početnim danima širokog korištenja interneta taj koncept još nije bio povezan s on-line kontaktima. “Dan i noć bi slušao što sam imala za reći, davao mi je savjete. Bio je netko kome bih se žalila i tko me je tješio punih osam ili devet mjeseci prije nego što me je oteo.”

 

Trinaestogodišnja Alicija sjedi pred obiteljskim računalomFoto: Wikipedia

Na samu Novu Godinu 2002. uvjerio ju je da napusti obiteljski dom u Pittsburghu. Našla se s njim na ulici u blizini kuće u kojoj je živjela s roditeljima. Tyree, kojem je onda bilo 38 godina, oteo ju je i vozio pet sati do svoje kuće u Herndonu, u Virgini.

“Zatim me je skinuo, pogledao me i rekao: ‘Ovo će biti stvarno teško za tebe. Slobodno plači'”, opisuje Kozakiewicz. “Nakon toga mi je stavio pseći remen oko vrata, odvukao me gore u spavaću sobu i silovao. Privezao me je za pod psećim remenom pored kreveta. Puna četiri dana sam bila silovana, tučena i mučena u toj kući.”

Pokušala se boriti sa svojim zatočenikom, ali je samo bila još više prebijena.

Djevojka je bila uvjerena kako će joj četvrti dan biti zadnji u životu. “Rekao je ‘Počinješ mi se previše sviđati. Večeras idemo na vožnju’. Znala sam da će me ubiti.”

Unatoč svojoj odlučnosti, počela je gubiti svu nadu. “Mislila sam, ‘Ubiti će me, ali neću se predati bez borbe i možda i pobijedim’.  Ubrzo sam sam shvatila da sam već izgubila puno puta.”

Tyree ju je nahranio prvi puta prije nego što je tog dana otišao na posao, ali  Kozakiewicz je i dalje bila uvjerena da će je ubiti te večeri.

“Već je oteo dijete, već mi je učinio neizrecive stvari, zašto bi ubojstvo bilo nešto što ne bi mogao napraviti?”, motale su joj se crne misli po glavi.

Ali, prije nego što se Tyree vratio s posla, djevojku su spasili agenti FBI-a, koje opisuje da su njeni ‘anđeli’.

“Prerezali su lanac koji mi je bio oko vrata i pomogli mi da se ustanem. Oslobodili su me. Dali su mi drugu šansu u životu.”, prisjetila se trenutaka kad je bila spašena.

Tyree je kasnije osuđen na 19 godina i sedam mjeseci zatvora.

Alicia Kozakiewicz u Nacionalnom središtu za nestalu i zlostavljanu djecuFoto: Wikipedia

 

Alicia Kozakiewicz će uskoro diplomirati i udati se, a sada radi u obrazovanju djece o opasnostima online iskorištavanja preko svoje grupe The Alicia Project.

Uz to zajedno s grupom Protect vodi kampanju za donošenje Alicijinog zakona, kojim bi se financirala borba protiv iskorištavanja djece u svim državama i gradovima SAD-a.

“Bez obzira jeste li bili zatočeni četiri dana ili vas je iskorištavao netko koga ste godinama voljeli, ili ste bili zlostavljani 15 sekundi u autobusu, radi se o vašem iskustvu i vašoj boli koja ga definira, ne o dužini vremena ili onome što se stvarno dogodilo. Silovanje se temelji na moći i kontroli, a ljubav nikada ne.”

Povratak na Net.hr