RATNI ZLOČINI U MOSTARU

BIVŠI PRIPADNIK HVO-a OSUĐEN NA 8 GODINA ZATVORA: Progonio i ubijao civile, među njima i četiri žene te bebu

Bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Saša Savinović osuđen je u ponedjeljak pred Sudom Bosne i Hercegovine na osam godina zatvora nakon što je proglašen krivim za sudjelovanje u ratnim zločinima, uključujući ubojstva civila.

Nepravomoćnom presudom sudsko vijeće Savinovića je proglasilo krivim po optužnici koja ga je teretila za zločine protiv čovječnosti.

Proglašen je krivim jer je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, tijekom rasprostranjenog i sistematičnog napada postrojbi HVO na bošnjačko civilno stanovništvo općine Mostar, provodio progon civilnog bošnjačkog stanovništva na nacionalnoj, vjerskoj i etničkoj osnovi i to sudjelovanjem u ubojstvima i prisilnim preseljenjima.

Zločini za koje je Savinović osuđen počinjeni su od svibnja do kraja 1993., a on je u tom razdoblju bio pripadnik Kažnjenilke bojne “Branko Penavić”, koja je djelovala u sastavu HVO-a.

Višestruko ubojstvo

Jedna od točaka optužnice po kojoj je donesena presuda odnosi se na višestruko ubojstvo počinjeno 15. srpnja 1993. godine.

Savinović i još trojica pripadnika HVO-a tada su provalili u stan čija je vlasnica bila Nada Franjo, gdje je bilo više osoba bošnjačke nacionalnosti.

Iz stana su odveli pet osoba među kojima su bile četiri žene te jednu bebu.

Odvedene žene i beba kasnije su pronađene mrtve na lokalitetu Bijelog brijega.

Presuda se odnosi i na progon tročlane bošnjačke obitelji iz njihova stana u zapadnom dijelu Mostara.

Savinoviću je do izricanja pravomoćne presude Prizivnog odjela Suda BiH određena mjera zabrane napuštanja BiH uz obvezu redovitog javljanja policiji.

Povratak na Net.hr