PRESUDA SE NESTRPLJIVO OČEKUJE I U RODNOM MLADIĆEVOM SELU: U Božanovićima vrijeme kao da je stalo, ali ‘đeneral’ ima svoju ulicu

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u srijedu će izreći prvostupanjsku presudu bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću optuženome za ratne zločine u BiH. Kako se bliži dan odluke tako je napetost u regiji sve veća, a presuda se s velikim zanimanjem očekuje i u Mladićevom rodnom selu Božanovići.

Brojne novinarske ekipe iz ovog dijela Europe pohodile su posljednjih dana selo Božanovići, nedaleko od Kalinovika, u kojem se prije 74 godine rodio Ratko Mladić. U ovom mjestu u Republici Srpskoj koje se nalazi na 1000 metara nadmorske visine danas živi tek 50-ak stanovnika, pretežito starije životne dobi.

Selo se na prvi pogled doima napušteno, zarobljeno u prošlosti. Psi na ulici, stara vozila, mehanizacija koju je davno pregazilo vrijeme – ostavljaju dojam da je selo pusto.

Božanovići se ponose i ‘Ulicom đenerala Mladića’.

AFP PHOTO

‘Uvijek se isticao’

U rodnoj kući Ratka Mladića, kao i u većini kuća u selu, nitko ne živi. Novinar portala Klix.ba tako je pokucao na vrata prve kuće koja je odavala znakove života. I odmah je naletio na Mladićevog rođaka.

“Selo je bilo zanimljivo SFOR-ovcima do 2011. godine, dok Ratko nije uhićen. Novinarima je svo vrijeme ostalo zanimljivo. Nema iz kojih medijskih kuća nisu dolazili, iz RTS-a, RTRS-a, BBC-a, CNN-a… Svi su dolazili. Nema se tu što više ispričati. Ratko i ja smo rođeni u istoj kući, odrasli zajedno. Uvijek se isticao među ostalom djecom, po svemu. Tako je bilo i tijekom školovanja, na vojnoj akademiji”, ispričao je Sretko Mladić Bućo.

 

U razgovoru s lokalnim stanovništvom novinari spomenutog portala doznali su da će Mladić za njih biti heroj bez obzira kakvu presudu objavi Haški sud. Otkrivaju da će izricanje presude, poput kakve važne nogometne utakmice, zajednički pratiti u nekom od tamošnjih ugostiteljskih objekata.

Uvjereni u ‘tešku nepravdu’

U Kalinoviku, prvom većem mjestu pored Božanovića, Ratko Mladić glavna je tema svih razgovora. U samom središtu grada nemoguće je ne primijetiti grafit “Ratko Mladić heroj”. Građani su uvjereni u ‘tešku nepravdu’ u Haagu i izražavaju sumnju da će Mladić biti oslobođen.

Selo Božanovići / AFP PHOTO

Podsjetimo, Mladić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini u razdoblju od svibnja 1992. do pred kraj 1995. godine. Sudi mu se od 2012. godine. Tužiteljstvo Haškog suda u završnoj je riječi potkraj prošle godine zatražilo za Mladića kaznu doživotog zatvora.

Povratak na Net.hr