'KARATE BOB'

PREMINUO JUGOSLAVENSKI JAMES BOND: Desetljećima su ga predstavljali kao Titovog špijuna

Čovjek koje su nizozemski mediji četiri desetljeća predstavljali kao bivšeg špijuna Josipa Broza Tita, Slobodan Mitrić, umro je u 69. godini života nakon što je pronađen u teškom stanju i prevezen u bolnicu, piše Dnevni avaz.

‘Karate Bob’, kako su ga nazivali, u Nizozemsku je stigao 1973. Tada je u Amsterdamu za Božić ubio tri Srbina te dobio 13 godina zatvora. Policija je službeno navodila da je u pitanju obračun podzemlja, ali je Mitrić uporno tvrdio da je riječ o profesionalnom zadatku jednog tajnog agenta.

Nakon izdržavanja kazne 1986. nisu ga poslali u SFRJ, zbog procjene da bi mogao biti ubijen. Umjesto toga je proglašen nepoželjnim strancem.

Likvidirao mete i zavodio žene

Tijekom izdržavanje kazne u haaškom Scheveningenu pisao je memoare objavljivane pod naslovom ‘Titov tajni agent’. U knjizi je predstavljen kao jugoslavenski James Bond te je u njoj u detalje objasnio kako je za potrebe jugoslavenske tajne službe likvidirao mete u zemljama Istočnoga bloka, Francuskoj, Švedskoj i Belgiji. Također je pisao kako prema njegovu šarmu žene nikada nisu mogle ostati ravnodušne.

Povratak na Net.hr