UZROK JE NEJASAN

PREMINULA NAKON CIJEPLJENJA PFIZEROM U JAPANU; Pretrpjela je krvarenje u mozgu: ‘Možda je slučajnost’

U Japanu je umrla žena nakon cijepljenja protiv covida-19, a uzrok smrti je nejasan: ‘Možda je slučajnost, potrebno je prikupiti više informacija kako bi radne skupine procijenile situaciju’

Japansko ministarstvo zdravstva objavilo je danas da je žena u šezdesetim godinama umrla nakon što je primila Pfizerovo cjepivo protiv covida-19, a još nije utvrđen uzrok njezine smrti. Šezdesetogodišnjakinja je umrla od krvarenja u mozgu tri dana nakon što je primila cjepivo, objavilo je japansko ministarstvo zdravstva, dodajući da je moguće da ta dva događaja nisu povezana.

Cijepljena je u petak i sumnja se da je pretrpjela krvarenje u mozgu tri dana kasnije, u ponedjeljak, rečeno je. To je prvi prijavljeni smrtni slučaj nakon cijepljenja u Japanu.

“Krvarenje u mozgu za koje se sumnja da je uzrok nije tako rijetka pojava među ljudima u dobi od 40-ih do 60-ih godina, ovaj put, na osnovi primjera iz inozemstva, čini se da nema poveznice između krvarenja u mozgu i cjepiva protiv koronavirusa”, navodi ministarstvo mišljenje Tomohira Moria, liječnika koji savjetuje vladu. “Možda je slučajnost, potrebno je prikupiti više informacija kako bi radne skupine procijenile situaciju”, navodi se.

NEMAJU BAŠ NEŠTO DOBRE VIJESTI: ‘Čovječanstvo se neće osloboditi covida-19 do kraja ove godine. To nije realno…’

Pfizer bez komentara

Pfizerovi dužnosnici u Japanu nisu bili dostupni za komentar. Pfizer je u studenome rekao da je njegovo cjepivo djelotvorno u svim dobnim i etničkim skupinama te da nema velikih nuspojava, što je bio znak da imunizacija može biti provedena širom svijeta. Zdravstvene vlasti u svijetu pohvalile su brz razvoj sigurnog i djelotvornog cjepiva protiv covida-19, ali su upozorile ljude s kroničnim zdravstvenim teškoćama da se prvo savjetuju s liječnikom.

Japan je kao posljednja članica Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta počeo program cijepljenja, 17. veljače. Dosad je primio tri pošiljke cjepiva Pfizera i BioNTecha. Japan je službeno odobrio Pfizerovo cjepivo prošli mjesec, što je prvo takvo odobrenje u zemlji dok pojačava napore na suzbijanju zaraze uoči ljetnih Olimpijskih igara.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr