ELITNI ODREDI

PREKRETNICA U BORBAMA ZA KLJUČNO UPORIŠTE ISIS-a: Iračke snage dobile jako pojačanje

Borbe za drugi po veličini irački grad intenziviraju se dok se elitne iračke trupe pridružuju napadu, piše The Guardian.

TISUĆE BJEŽE IZ MOSULA: ‘Zvjerski trpaju civile u zgrade koje su meta bombardiranja!’

Iračke specijalne snage pridružile su se bitki oslobađanja Mosula kada su prije zore krenule u obližnji gradić koji su držale snage Islamske države, a riječ je o ključnom dijelu napada koji se iz više smjerova organizira na grad.

Dolazak ovih elitnih trupa, znanih i kao protuterorističke snage, označio je znatno intenziviranje borbi u i oko Mosula.

OFENZIVA NAPREDUJE BRŽE OD OČEKIVANOG: U tijeku je ‘čišćenje’ sela u okolici Mosula

Napredovanje brže od planiranoga

IRAQ-CONFLICT
Napredovanje iračkih i ostalih snaga prema Mosulu ide brže nego što je očekivanoFoto: AHMAD AL-RUBAYE/afp

General bojnik Man al Sadi izjavio je kako su elitne snage napredovale prema gradu Barteli uz pomoć američkih zračnih napada i teškog topništva četvrtog dana velike operacije. “Uz božju pomoć, danas ćemo zauzeti grad”, kaže general.

Pretpostavlja se da će specijalne postrojbe voditi proboj u sam Mosul, gdje se očekuje žestoki otpor u urbanim uvjetima gdje se ISIS-ovi militanti pripremaju za finalni okršaj. Ova ofenziva najveća je operacija koju su organizirale iračke snage još od američke invazije 2003., a očekuje se kako će trajati tjednima, ako ne i mjesecima.

Ali irački je premijer Haider al-Abadi izjavio danas kako iračke snage napreduju brže nego što se očekivalo.

Ministri vanjskih poslova i viši diplomati nekoliko zapadnih i bliskoistočnih zemalja susreli su se u Parizu kako bi raspravili kako povratiti mir i stabilnost u Mosulu nakon što Islamska država bude izbačena iz svog posljednjeg većeg uporišta u Iraku.

Abadi je rekao kako se čini sve da bi se stvorili humanitarni koridori za civile koji bježe iz ovog velikog grada u kojem još uvijek živi oko 1,5 milijuna ljudi, dodajući da “snage nadiru prema gradu brže nego što smo mislili i brže nego što smo to predvidjeli u našem planu kampanje.”

Kurdi napadaju sa sjevera

Kurdske snage, pešmerge, koje isto tako sudjeluju u napadu, najavile su danas “veliku operaciju” sjeverno i sjeveroistočno od Mosula.

Kurdski pešmerge s planina se spuštaju prema MosuluFoto: SAFIN HAMED/afp

“Operacija će se događati na tri bojišta”, izjavili su pešmerge, a sve to dolazi nakon nedavnih uspjeha koji su pešmerge postigli istočno od Mosula, a iračke sigurnosne snage južno od tog grada.

Kurdski gerilci (pešmerge) koji su bili na planinama sjeveroistočno od Mosula sišli su sa svojih položaja i krenuli prema crti bojišta. Koristili su buldožere i drugu tešku opremu kako bi napunili rovove tako da borbena vozila mogu probiti crtu obrane nakon što su najprije sat vremena otvarali minobacačku vatru na položaje ISIS-a kod sela Barima.

Vojne se operacije vode i u gradu Bašiki, sjeveroistočno od Mosula. Ranije se nad gradom mogao vidjeti gusti dim. Bašika se našla na meti zračnih napada koalicijskih snaga, kao i kurdskih minobacačkih napada.

Prilazi Mosulu vode kroz nakupine uglavnom napuštenih sela gdje su borci ISIS-a postavili bombe, mine i slične zamke. Bartela je tradicionalno kršćanski grad koji je Islamska država zauzela prije dvije godine i vjeruje se kako u njemu više nema civila.

Pad Mosula označio stvaranje kalifata Islamske države

IRAQ-CONFLICT
Današnje iračke snage bolje su obučene nego prije dvije godine, kada ih je malobrojni ISIS s lakoćom izbacio iz Mosula i cijelog sjevernog IrakaFoto: AHMAD AL-RUBAYE/afp

ISIS je zauzeo Mosul tijekom munjevitog napredovanja kroz sjeverni Irak 2014., te je zatim vođa te terorističke organizacije Abu Bakr al Bagdadi objavio osnivanje kalifata s govornice mosulske džamije.

U srijedu je general bojnik Gary Volesky, zapovjednik američke 101. zračno-desantne divizije i zapovjednik kopnenih snaga u protuISIS-ovskim operacijama izjavio kako postoje znakovi da ISIS-ovi lideri počinju bježati.

“Vidjeli smo kretnje iz Mosula”, rekao je. “Imamo indikacije da su vođe pobjegli. Očekujemo kako će većina stranih boraca ipak ostati jer nemaju načina da se lako izvuku poput lokalnih boraca, tako da očekujemo da će biti borbe.”

Zapadni mediji tvrde kako su iračke specjalne snage, koje su trenirale Sjedinjene Države, daleko sposobnije od temeljnih sigurnosnih snaga koje su se jednostavno raspale kada je ISIS napao 2014. godine. Specijalne su snage igrale središnju ulogu u oslobađanju nekoliko gradova tijekom prošle godine, uključujući Ramadi i Faludžu.

Više od 25.000 boraca, uključujući iračku vojsku, pešmerge, sunitske plemenske borce i šijitske milicije sudjeluju u mosulskoj ofenzivi, koja je počela ovog ponedjeljka nakon više mjeseci pripremanja. Napreduju prema gradu iz više smjerova.

Povratak na Net.hr