MOĆNO ORUŽJE

PREDSTAVLJEN ‘NEVIDLJIVI LOVAC’: Kina odgovorila SAD-u i Japanu čudesnim borbenim zrakoplovom

Na posljednjem akrobatskom showu zračnih snaga Kina je napokon svijetu pokazala dugoiščekivanog ‘nevidljivog lovca’.

Dva ‘nevidljiva lovca’ preletjela su nebom u sklopu Zhuhai aeromitinga u pekinškoj pokrajini Guangdong, najvećeg skupa proizvođača aviona. Novi nevidljivi borbeni avion J-20 dolazi kao odgovor na američke lovce US F-22 i F-35 koje će uskoro angažirati i SAD i Japan, piše BBC.

CHINA-AEROSPACE-AVIATION-MILITARY-ECONOMY-POLITICS

Odgovor na tenzije u regiji

Najnovije dostignuće kineske vojske, lovac J-20, napravljen je da izbjegava radar, a prvi put je obavio let 2011. godine, no tek je danas predstavljen široj javnosti.

Ovi borbeni zrakoplovi odgovor su na kinesku želju da modernizira i nadogradi svoje vojne kapacitete. Kineski predsjednik Xi Jinping kazao je kako želi ojačati kineske oružane snage kako bi bili spremni odgovoriti na događanja u regiji, posebice ona na jugu Kine i u Istočnom kineskom moru.

Nova generacija

‘Borbeni zrakoplov J-20 nova je generacija kineskih nevidljivih letjelica, napravljena da zadovolji potrebe budućih borbi’, rekao je glasnogovornik kineske vojske Shen Jinke te dodao kako će letjelica poboljšati borbene sposobnosti zračnih snaga i pomoći u misijama vojske da održe nacionalni suverenitet, sigurnost i teritorijalni integritet.

Borbene zrakoplove J-20 izradila je kompanija Aircraft Industries Group.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr