KAO U FILMU

PREDSTAVLJAO SE KAO PREMIJEROV SAVJETNIK I VARAO GRAĐANE: ‘Dajte mi 30.000 eura, jedino tako možete izbjeći uhićenje’

Zvonko Cvetković iz Srbije uvjerio je dvije Nišlijke da je savjetnik premijera, te i tražio mito kako bi riješio izmišljene probleme.

Zvonko Cvetković (63) iz Kragujevca optužen je da je tijekom 2015. i 2016. godine prevario dve Nišlijke za ukupno 30.000 eura i 350.000 dinara, predstavljajući se lažno kao nepostojeći savjetnik tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića. Zbog toga mu prijeti kazna od 10 godina zatvora.

Cvetkoviću to nije bila prva prevara, već samo jedna u nizu koje već ima u dosjeu, piše Blic.

Lažni savjetnik je od vlasnice privatne tvrtke N. R. iz Niša uzeo 30.000 eura, uvjerivši je da će tako izbjeći navodno političko uhićenje. Od druge žrtve, V. M. iz Ćuprije, tereti se da je uzeo 350.000 dinara za opremanje kuće koju je kupio u Beogradu, iako takvu nekretninu nije posjedovao.

Svjetnik premijera za sigurnost

Cvetković je N. R. iz Niša upoznao preko V. M., s kojom je bio u emotivnoj vezi, te joj kazao kako je imao “sastanak sa ministrom Stefanovićem” na kojem je saznao da se sprema veliko uhićenje. Zatražio je da se vide na benzinskoj stanici na autocesti gdje se lažno predstavio kao “službena osoba, savjetnik premijera za sigurnost i visoki funkcioner BIA koji je radio 25 godina u policiji”.

“Lažno joj je predstavio da je svakodnevno u kontaktu sa premijerom, da joj tužiteljstvo za organizirani kriminal priprema uhićenje jer je po prijavama zaposlenih u njnoj tvrtki napisana optužnica na 400 stranica, da je radnici prijavljuju zbog mobinga i zbog toga što rade više od osam sati dnevno, da se zamjerila političarima. Rekao joj je i detalje iz njenog privatnog života koje zna mali broj ljudi. Zatim je telefonom nazvao navodno Miljka Radosavljevića, tužitelja za organizovani kriminal, i u razgovoru se raspitivao o “njenom slučaju”. Onda je na papir koji je imao ispred sebe upisao 30.000 eura, i rekao da je taj iznos potreban da bi spriječio njeno uhićenje, stoji u optužnici. Polovicu iznosa tražio je odmah. Dio je dobio, a dio šest dana nakon toga.

Obrana pred tužiteljstvom

Tada joj je kazao kako ostatak treba donijeti za dva tjedna kada se on premijerom vrati iz Bruxellesa. Rekao je i da su odustali od njenog uhićenja jer je dala novac i da vodi računa o tome da ostatak plati na vrijeme. Nakon dva tjedna dobio je i drugi dio novca.

Cvetković je u svojoj odbrani u tužiteljstvu naveo da je novac od V. M. posudio da plati usluge stomatologa i da će joj dug vratiti kao što je i obećao, dok je negirao da je od N. R. tražio i uzeo 30.000 eura.

Povratak na Net.hr