GOVORIO I O MIGRANTIMA

SRPSKI PREDSJEDNIK NIKOLIĆ: ‘Nadam se da će Hercegovina u svakom smislu postati dio RS’

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u ponedjeljak da će Srbija biti prinuđena zatvoriti granicu za migrante ako ih ne budu prihvatile ni zemlje Europske unije (EU), ocijenivši da se zbog toga Bruxelles neće ljutiti na Beograd kad se već nije ni na svoju članicu Mađarsku zbog njena odnosa prema migrantima.

“Mi moramo zatvoriti granicu za migrante jer nisu ni željeli biti ovdje i živjeti s nama”, rekao je Nikolić novinarima naglasivši kako Beograd svakodnevno pregovara s Bruxellesom te da Srbiji nije potrebno više od 5000 ili 6000 mjesta za smještaj migranata.

“Nama ne trebaju kvalitetni smještajni kapaciteti za više od pet do šest tisuća ljudi, jer to onda znači kako netko planira da se ti ljudi ovdje dulje zadržavaju”, ocijenio je srbijanski predsjednik.

Ako Srbija, prema Nikolićevim riječima, postane “lijevak iz kojeg ne istječe voda jer su oni iza nje zatvorili granice”, onda će biti primorana i sama zatvoriti granicu.

“Mora se brzo reagirati u suradnji s EU-om i ako je Mađarska do sad nije naljutila, Srbija sigurno neće”, rekao je Nikolić, naglasivši kako se više ne može događati da migranti budu prvi put registrirani tek kad uđu u Srbiju “kao da su pali s neba ili s Marsa”.

‘EU NAS NE MOŽE PRISILITI DA PRIHVATIMO IZBJEGLICE!’: Orban stao pred kamere nakon poraza

Sastanak o migrantskoj krizi u Mađarskoj

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić sastat će se tijekom dana s izvjestiteljem Europskog parlamenta za Srbiju Davidom McAlisterom i članovima Bundestaga iz redova CDU/CSU, a jedna od tema bit će i aktualna migrantska kriza.

O suradnji u kontekstu migrantske krize bit će riječi i na sastanku izaslanstava Srbije i Mađarske danas u Budimpešti, gdje će se srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić sastati s visokim mađarskim dužnosnicima, dan poslije referenduma na kojem su se Mađari izjašnjavali o kvotama EU-a za prihvat migranata, na kojem su se građani izjasnili protiv kvota, ali na glasovanje nije izišlo više od 50 posto građana, zbog čega se referendum smatra neuspjelim.

Srpski predsjednik o Republici Srpskoj

Nikolić se osvrnuo i na izbore u BiH te na pobjedu Dodikove stranke u istočnoj Hercegovini.

TKO SU POBJEDNICI I GUBITNICI IZBORA U BIH: Dodik pomeo oporbu, HDZ slavi veliki uspjeh

“Nadam se da će Hercegovina sada postati u svakom smislu dio Republike Srpske. Čini mi se da je do sada bila zapostavljena, da je došlo do pražnjenja teritorija i da je naseljenost Hercegovine bila upitna”, rekao je Nikolić i naglasio da se ništa ne smije promijeniti nakon mogućeg izbora Srbina za načelnika općine Srebrenica, prenosi Blic.

“Tamo se dogodio zločin. Lokalna samouprava ga obilježava i to što će Srbin upravljati gradskom administracijom ne znači kako ćemo mi iz Srbije zaboraviti što se događalo u ratu. Mi smo grijehe onih koji su iz našeg naroda prepoznali, priznali, ožalili i nećemo zaboraviti”, zaključio je Nikolić.

DODIK GLATKO IGNORIRAO POZIV IZ SARAJEVA: ‘Neće se ni ubuduće odazvati!’

Povratak na Net.hr