SUPRUGA JE POTPREDSJEDNICA

PREDSJEDNIK AZERBAJDŽANA RASPUSTIO PARLAMENT I SAZVAO PRIJEVREMENE IZBORE: Javnost sumnja da mu je pravi cilj učvrstiti vlast svoje obitelji

Parlament je formalno zatražio u ponedjeljak od Alijeva da ga raspusti i da sazove prijevremene parlamentarne izbore, nakon što je prošlog mjeseca premijer podnio ostavku

Dugogodišnji azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev izdao je u četvrtak uredbu o raspuštanju parlamenta i održavanju prijevremenih izbora za dva mjeseca.

Taj potez, koordiniran s jednodomnim parlamentom i predstavljen u javnosti kao reformski, ponovno je potaknuo nagađanja da mu je pravi cilj da obitelj Alijev učvrsti vlast u zemlji.

Njegova supruga Mehriban Alijeva prva je potpredsjednica zemlje.

Uvjerljivo pobijedio na izborima

Predsjednik, koji tu bivšu sovjetsku republiku na Kaspijskom jezeru vodi duže od petnaest godina, prošle je godine ponovno uvjerljivo izabran osvojivši više od 80 posto glasova.

U njegovoj uredbi navodi se da će se prijevremeni parlamentarni izbori održati 9. veljače, osam mjeseci prije nego što je planirano.

Parlament je formalno zatražio u ponedjeljak od Alijeva da ga raspusti i da sazove prijevremene parlamentarne izbore, nakon što je prošlog mjeseca premijer podnio ostavku.

Povratak na Net.hr