Predomislili su se! ACTA ide na glasanje bez suda!?

Čak 21 od 28 članova Vijeća za međunarodnu trgovinu Europskog parlamenta glasao je protiv slanja kontroverzne ACTA-e na Europski sud pravde, gdje se trebalo odlučiti krši li taj dokument ljudska prava. Šveđanin iz EP-a upozorava da će Europljane prevariti!

Rick Falkvinge iz Piratske stranke Švedske pozvao je na pozor putem Twittera: Europski parlament pokušava na silu progurati ACTA-u, ne čekajući odluku Europskog suda pravde!

Naime, od 28 članova parlamentarnog vijeća INTA koje je odlučivalo o nastavku procedure koja očekuje kontroverzni sporazum za zaštitu autorskih prava (Anti-Counterfeiting Trade Agreement ACTA), samo ih je pet glasalo za slanje na Europski sud pravde.

Argumenti za i protiv slanja na sud

Ovi koji su bili protiv, imaju argumentaciju da će on svakako pasti u parlamentarnoj raspravi. Primjerice, Jan Philipp Albrech iz njemačke Zelene stranke smatra da ACTU ne treba slati na sud, već ju odbaciti istog trena. No, osim Šveđana koji u ovome vidi pokušaj da se ACTA progura mimo suda,

“Razočaran sam odlukom. Obraćanje sudu možda ne bi odgovorilo na sva politička pitanja koje je ACTA otvorila, ali bi se parlament jasno mogao baviti pitanjima koja brinu građane, pogotovo vezano za zadiranje ACTA-e zadire u temeljna ljudska prava. Bojim se da smo propustili šansu potaknuti vlastitu raspravu i sada ćemo biti osuđeni samo na pitanja koja će otvarati Europska komisija”, kazao je Niccolo Rinaldi iz jedine grupacije koja je glasala za slanje ACTA-e na sud.

Podsjetimo, upravo je najava da će europski čelnici zatražiti mišljenje suda, smirilo pobunu građana diljem Europe pa i u Hrvatskoj, koja takav sporazum još uvijek nije ni potpisala.

Povratak na Net.hr