uoči summita

PREDLOŽIT ĆE KRATKOROČNE MJERE: Tusk pozvao na kontrolu vanjskih granica EU-a

Hitno je pitanje koje treba riješiti Europska unija ponovna uspostava kontrole vanjskih granica, rekao je u srijedu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, uoči početka izvanrednog summita EU-a posvećenog izbjegličkoj krizi.

“Pitanje koje večeras moramo postaviti je ‘kako ponovno uspostaviti kontrolu naših vanjskih granica’, inače nema smisla razgovarati o zajedničkoj politici migracija”, rekao je.

Potencijalno milijuni izbjeglica

Sukobi koji tjeraju izbjeglice iz njihovih zemalja neće tako brzo prestati, podsjetio je. “Govorimo o milijunima potencijalnih izbjeglica, ne o tisućama”, rekao je.

“Naši partneri trebaju našu pomoć”, rekao je misleći na zemlje poput Turske, Libanona i Jordana, koje se suočavaju s masovnim priljevom izbjeglica.

Rekao je da će predložiti sudionicima summita “kratkoročne mjere, uključivo pomoć Turskoj i humanitarnim organizacijama koje djeluju u izbjegličkim naseljima”.

Pozvao je zemlje članice EU-a da održe raspravu utemeljenu na činjenicama a ne na emocijama, te da se prestanu međusobnu optuživati.

Aktivirat će Frontex?

Čelnici 28 zemalja članica Europske unije, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanović, okupit će se u srijedu navečer na izvanrednom summitu u Bruxellesu kako bi razgovarali o sveobuhvatnom pristupu za rješavanje izbjegličke krize, dan nakon što je na ministarskoj razini dogovorena raspodjela 120.000 izbjeglica.

Čelnici EU-a razgovarat će, između ostaloga, o zaštiti vanjskih granica, financijskoj pomoći Turskoj iz čijih izbjegličkih kampova kreću kolone izbjeglica prema Europi, te drugim sirijskim susjedima Jordanu i Libanonu te nedjelotvornom sustavu registracije izbjeglica.

Očekuje se da će se razgovarati o Grčkoj, glavnoj točki za ulazak izbjeglica na teritorij EU-a, koja u suprotnosti s europskim pravilima, pušta izbjeglice bez registracije dalje prema europskom sjeveru.

Kao jedna od mogućnosti spominje se pomoć Grčkoj za nadzor njezine granice s Turskom slanjem intervertnih ekipa europske agencije za vanjske granice Frontex.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr