banner

Predgovor mu je napisao Mandela, Dylan mu je posvetio pjesmu…

Bivši američki boksač Rubin ‘Uragan’ Carter, najpoznatiji po tome što je nevin proveo 19 godina u zatvoru, umro je u dobi od 76 godina nakon teške bolesti raka prostate, od kojegje bolovao tri godine.

Carter je 1966. godine završio u zatvoru nakon što je osuđen za ubojstvo troje bijelaca u jednom baru u Petersonu. Iako policija nije imala dovoljno dokaza (tj. svjedoci su dali drugačiji opis napadača), Carter je s prijateljem Johnom Artisom osuđen za ta ubojstva godinu kasnije. Na ponovljenom suđenju 1976. godine ponovno je osuđen, iako su glavni svjedoci mijenjali iskaz. Carter je oslobođen tek 1985. godine, nakon što se njegovim slučajem pozabavio odvjetnik Lesra Martin koji je vjerovao u njegovu nevinost.

Carter je u međuvremenu postao je simbol borbe protiv rasizma, jer je 1975. godine Bob Dylan snimio pjesmu ‘Hurricane’ njemu u čast. Godine 1999. snimljen je film ‘Uragan’, a Denzel Washington je za glavnu ulogu dobio Zlatni globus i nominaciju za Oscara.

Nakon što je pušten iz zatvora Carter se preselio u Toronto, te je 2011. objavio memoare ‘Eye of the Hurricane: My Path from Darkness to Freedom’, za koju mu je predgovor napisao Nelson Mandela. Carter je bio i jedan od osnivača Udruge za obranu pogrešno osuđenih (Association in Defence of the Wrongly Convicted), a nakon razlaza s njima pokrenuo je inicijativu Innocence International.

U profesionalnoj boksačkoj karijeri Carter je odradio 40 borbi u srednjoj kategoriji. Ostvario je 27 pobjeda, 12 poraza i jedan neodlučeni ishod, borio se i za svjetski naslov, ali nikad nije osvojio pojas.

Povratak na Net.hr