AIS SINDROM

POZNATA MANEKENKA PRIZNALA KOJEG JE SPOLA: ‘Ljuta sam što ljude poput mene tjeraju na operacije’

Poznata belgijska manekenka koja je nosila revije za velike kuće poput Dior, Alexandera Wanga, Balenciagu, Chanel, Givenchy i Pradu javnosti je priznala da je interseksualna osoba, odnosno pseudohermafrodit.

Sa željom da se riješi stigme koja je prati od rođenja, 29-godišnja manekenka Hanne Gaby Odiele otvoreno je progovorila o AIS-u (Androgen insensitivity syndrome) zbog kojeg je rođena s unutarnjim testisima i bez jajnika i bez maternice, piše The Guardian.

Sindrom androgene neosjetljivosti uzrokuje pojavu XY kromosoma kod žena, a prema podacima UN-a čak 1,7% svjetske populacije rađa se s ovim sindromom što je jednako broju osoba rođenih s prirodno crvenom kosom.

Tommy Hilfiger Women's - Backstage - Spring 2016 New York Fashion Week: The Shows

Sindrom androgene neosjetljivosti

Sindrom androgene neosjetljivosti je tip muške lažne dvospolnosti (pseudohermafroditizam). Što znači da osoba ima muške spolne kromosome (XY) zbog čega je genetski muškarac. Međutim, testis ne proizvodi muške spolne hormone (androgene), ili, češće, tkiva ne reagiraju na njega. Zbog toga se ovaj sindrom često naziva sindromom neosjetljivosti na androgene. Osobe rođene s ovim sindromom po izgledu i psihički su žene.

No zbog same teme o kojoj se u javnosti gotovo i ne priča, rođeni s ovim sindromom ne istupaju u javnost. Upravo zbog toga je belgijska manekenka odlučila javno progovoriti o svojem stanju kako bi i druge potaknula da učine isto te da se prestanu sramiti onoga što jesu.

‘Izuzetno sam ponosna na svoju interseksualnost, no isto sam tako jako ljuta zbog toga što se ljude poput mene tjera na operacije promjene spola’, rekla je.

FASHION-FRANCE-VERSACE

Prvu operaciju imala s 10 godina

Odiele je s 10 godina išla na operaciju uklanjanja testisa zbog zabrinutosti liječnika koji su tvrdili da bi joj takvo stanje moglo izazvati bolest raka, a s 18 je ponovno legla pod nož. Tada joj je rekonstruirana vagina.

Kazala je kako su ove operacije na nju ostavile teške psihološke posljedice te istupom u javnost želi poručiti svim roditeljima nek ne tjeraju svoju djecu na operacije zbog toga što društvo to od njih traži.

Ova 29-godišnjakinja je danas u braku s kolegom iz modne industrije koji kaže kako je iznimno ponosan na nju što je skupila hrabrosti i javno istupila te progovorila o ovom sindromu.

640609733

Povratak na Net.hr