VATRENA STIHIJA

POŽARI HARAJU ZAPADNOM OBALOM SAD-A: Trump najavio da će posjetiti Kaliforniju. Prvo će u Nevadi skupiti novac za kampanju

Trump će posjetiti Kaliforniju nakon puta u Nevadu u svrhu prikupljanja sredstava za svoju predsjedničku kampanju i sudjelovanja na nekoliko skupova

Američki predsjednik Donald Trump posjetit će Kaliforniju u ponedjeljak kako bi se informirao o šumskim požarima koji haraju zapadnom obalom SAD-a i u kojima je dosad poginulo 25 ljudi, objavio je na Twitteru glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere.

Vatrene stihije, neke od najvećih koje su dosad zabilježene u Kaliforniji i Oregonu, širili su snažni vjetrovi koji su puhali danima diljem regije u jeku rekordnih vrućina. Trump će posjetiti Kaliforniju nakon puta u Nevadu u svrhu prikupljanja sredstava za svoju predsjedničku kampanju i sudjelovanja na nekoliko skupova.

U prošlosti je oštro kritizirao Kaliforniju koja je, kako je rekao, dopuštala uvjete da se dogode ovakvi požari.

“Možda ćemo ih morati natjerati da za to plate jer nas ne slušaju”, rekao je Trump tijekom skupa prošli mjesec.

Deseci tisuća vatrogasaca bore se s 28 velikih požara diljem Kalifornije po podacima od subote ujutro. Većina ih je djelomično stavljena pod kontrolu, osim onog u okrugu Siskiyouu. Požari bjesne u Kaliforniji, Oregonu i Washingtonu tri tjedna. Samo u Oregonu deseci ljudi se vode kao nestali, rekla je državna guvernerka Kate Brown.

Kalifornijski guverner Gavin Newsom izjavio je kako ovi požari pokazuju da je rasprava o klimatskim promjenama “gotova”. “Dođite u Kaliforniju. Pogledajte vlastitim očima.”

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr