PRED VRATIMA EUROPE

POVLAČE SE U SIRIJI, ŠIRE SE U LIBIJI: Militanti Islamske države osvojili još jedan grad

Islamska država (IS) osvojila je u iznenadnom napadu libijski grad Abu Qrain i tako proširila svoj utjecaj u toj nemirnoj zemlji, objavio je u petak internetski portal Alwasat.

Kako prenosi Hina, militanti su pregazili Abu Qrain, udaljen oko 140 kilometara od obalnog grada Sirta, uporišta IS-a u Libiji.

Povlače se u Siriji, šire se u Libiji

Od pobune 2011. godine tijekom koje je svrgnut i smaknut dugogodišnji vođa Moamer Gadafi u Libiji vlada bezvlašće koje je u posljednje vrijeme iskoristila tzv. Islamska država.

Dok je u Siriji i Iraku ISIS proteklih mjeseci bilježio poraze i gubio velike dijelove teritorija, fokus te terorističke organizacije prebačen je na ovu sjevernoafričku zemlju rastrganu unutarnjim sukobima, koja usto ima najveće zalihe nafte u Africi.

Prema porcjenama američkih obavještajnih izvora, u Libiji je nekoliko tisuća, ali ne više od 5.000 militanata povezanih s ISIS-om. Njihovo tamošnje glavno uporište je Sirt na obali Sredozemnog mora, inače rodni grad Moamera Gadafija.

JOŠ JEDAN MASAKR U ZORU: Nakon Libije ISIS osniva novi kalifat na pragu Europe

Imaju saveznike među Gadafijevim ljudima

Kao što su u Iraku našli saveznike među ljudima koji su bili odani Sadamu Huseinu, tako je u Libiji ISIS našao partnere među nekadašnjim Gadafijevim vojnim i obavještajnim suradnicima.

U redovima ISIS-a u Libiji se većinom bore Tunižani, Egipćani i Sudanci.

ISIS je u Libiji uspio učvrstiti pozicije i zahvaljujući tomu što vladine snage nemaju dovoljno ljudstva a ni volje za odlučniju borbu protiv njih. S druge strane zabrinjava što se ‘ukopavanjem’ u Libiji Islamska država opasno približila europskom kontinentu.

NOVA BAZA ISLAMSKE DRŽAVE: ‘Nećemo dozvoliti ukopavanje militanata u Libiji’

 

 

Povratak na Net.hr