VEĆA AUTONOMIJA?

POVIJESNI REZULTAT: Nadmoćna pobjeda nacionalista na Korzici stavlja francuskog predsjednika Macrona pred izazov

Zagovornici veće autonomije Korzike predstavljat će problem predsjedniku izuzetno centralizirane Francuske

Francuski predsjednik Emmanuel Macron našao se pred zamršenim pitanjem nakon slavodobitne pobjede korzikanskih nacionalista na regionalnim izborima u nedjelju koji traže veću autonomiju za taj francuski otok u Sredozemnom moru i odlučno očekuju odgovor države.

“Pariz danas mora postati svjestan razmjera onoga što se događa na Korzici”, rekao je pristaša šire autonomije Gilles Simeoni, nositelj liste Pe a Corsica (Za Korziku), odmah nakon objave povijesnog rezultata nacionalista na ovim izborima koji se održavaju po novom načelu teritorijalne organizacije za jedinstvenu skupštinu na tom otoku.

Koalicija pristaša autonomije i pristaša neovisnosti osvojila je 56,5 posto glasova pa dobiva 41 od 63 mjesta u korzikanskoj skupštini te 11 mjesta u izvršnom vijeću, mini vladi otoka na kojemu se rodio Napoleon. Ova nadmoćna pobjeda stavlja vladu jedne od najcentraliziranijih europskih zemalja, a ponajprije njezina predsjednika Emmanuela Macrona, pred golem izazov.

DEVET REGIJA KOJE BI MOGLE IZAZVATI KRIZU U EUROPI: Katalonija je samo početak, isti scenarij prijeti i u Republici Srpskoj

Nacionalisti ističu pak da zasad nema govora o neovisnosti, za razliku od Katalonije i Škotske. Tim više što su stanovnici tog do grla zaduženog i ovisnog o državi otoka uglavnom protiv odcjepljenja. No računaju da će na krilima povijesnog nedjeljnog rezultata moći zatražiti pravi status autonomije.

Povratak na Net.hr