Povijesni pothvat liječničkog tima završio uspješno, sada ima nade

Porod dječaka u Švedskoj za suvremenu medicinu bio je pravo čudo i povijesni događaj jer je prvi put uspješno obavljen porod s transplantiranom maternicom.

Transplantacija i porod obavljeni su u Sveučilišnoj bolnici Sahlgrenska u Göteborgu, a u stručnom timu, koji vodi prof. dr. Mats Brännström, bio je i dr. sc. Milan Milenković, specijalist ginekolog i stručnjak za izvantjelesnu oplodnju, piše Slobodna Dalmacija.

“Ovo je doista veliki uspjeh. Profesor Mats Brännström osmislio je i vodio cijeli projekt i on je najvećim dijelom zaslužan za današnje rezultate. Do ideje je došlo još 1998. godine na kongresu ginekoloških onkologa. Profesor je radio u Australiji i tamo je sreo pacijenticu Angelu koja je tada imala 27 godina i maternica joj je bila uklonjena zbog karcinoma grlića maternice. Pitala ga je može li joj njezina majka donirati maternicu. Profesor je nakon povratka u Švedsku počeo eksperimente s transplantacijom maternice najprije na mišu, zatim na štakoru, svinji, ovci i na kraju, prije humane transplantacije, na majmunima. Nakon 15 godina istraživanja uspješno je izvedena i humana transplantacija 2013. godine, a sada je obavljen i prvi porod i cijeli je tim doista ponosan na rezultate”, kaže dr. Milenković.

Transplantacija maternice aktualna je kod žena koje su rođene bez maternice, što je slučaj kod ove 36-godišnje Šveđanke, kao i kod žena koje su zbog karcinoma ili obilnih krvarenja nakon poroda morale ukloniti maternicu.

Do sada je transplantirano 11 maternica u svijetu

Pretpostavlja se da jedna od 500 žena ima taj problem, što je otprilike oko 200 tisuća žena u Europi. Do sada je transplantirano 11 maternica u svijetu, prva je obavljena u Saudijskoj Arabiji 2000. godine, ali je presađena maternica uklonjena nakon tri mjeseca zbog nekroze, odnosno odumiranja tkiva. Druga transplantacija obavljena je u Turskoj 2012. godine s mrtvog donora i ta žena je imala dvije trudnoće umjetnom oplodnjom koje su, nažalost, završile spontanim pobačajem.

“Operacija kod donora u ovom je slučaju trajala 10 sati i sedam minuta, a pacijentica je bila u dobi od 61 godine. Zatim je obavljena transplantacija i potrajala je četiri sata i 55 minuta. Obje žene otpuštene su kući iz bolnice šest dana nakon operacije. Bilo je prvobitno planirano da majka donira organ, ali nije bilo moguće zbog imunološke nepodudarnosti. Inače, žena s presađenom maternicom cijelo je vrijeme pod terapijom koja sprječava odbacivanje organa, slično kao kod transplantacije bubrega. Dobila je prvu menstruaciju 43 dana poslije transplantacije”, objašnjava dr. Milenković.

Porod obavljen u 31 tjednu trudnoće

Godinu dana nakon transplantacije vraćena je jedna oplođena jajna stanica u maternicu, a izuzetno je važno da se vrati samo jedan embrij kako bi se izbjegle višeplodne trudnoće. Nedugo zatim oplodnja se pokazala uspješnom, što je rezultiralo trudnoćom koja je protekla bez problema do 31. tjedna trudnoće. Početkom rujna odlučeno je kako zbog visokog tlaka treba što prije obaviti porod, i to u 31. tjednu trudnoće.

Povijesni pothvat koji je završio rođenjem predivnog dječaka

“Svi smo bili u velikom iščekivanju. Porod je protekao bez komplikacija, pa je majka na svijet donijela dječaka teškog 1.775 grama. Sreća kod svih bila je neopisiva, majka, donorica, cijela obitelj, naš tim, svi smo bili presretni zbog povijesnog pothvata koji je završio rođenjem predivnog, zdravog dječaka”, rekao je dr. Milenković.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr