DRŽAVA PLATILA REPARACIJE

POVIJESNA ODLUKA UN-A: Pravo na abortus ljudsko je pravo

UN je odlučio – pravo na abortus je pravo svake žene i nitko joj to ne smije uskratiti.

Sve je zakotrljala Peruanka kojoj je 2001. godine kao 17-godišnjakinji liječnik odbio izvršiti abortus. Fetusu je dijagnosticirana anencefalija (smanjeni mozak) koja je gotovo uvijek fatalna i htjela je pobaciti. Iako je u tom slučaju pobačaj legalan, liječnik ga je odbio izvesti.

“Okrutan, nehuman i ponižavajući tretman”

Djevojka je prisilno donijela na svijet curicu koju je morala dojiti i koja je živjela sljedeća četiri dana. Zbog svega je pala u depresiju.

Djevojka je podnijela tužbu Odboru za ljudska prava Ujedinjenih naroda koji su 2005. godine zaključili da su djevojci prekršena ljudska prava te da mora dobiti novčanu reparaciju.

Petnaest godina nakon incidenta žena je konačno dobila reparacije zbog “okrutnog, nehumanog i ponižavajućeg tretmana”, javlja Huffington post. To je prvi slučaj da je UN proglasilo državu odgovornom zbog  propusta u osiguravanju pristupa sigurnom i legalnom pobačaju.

Žene se odlučuju za pobačaj

Anomalije fetusa važan su dio zahtjeva za pobačajem.

Anecefalija je neuobičajena (jedna u tisuću trudnoća) anomalija. Ljudski embrij počinje kao cijev, koji se potom zatvara na  oba kraja u 4. tjednu trudnoće. Ako se donji kraj ne zatvori javlja se spina bifida. Ako se gornji ne uspije zatvoriti, javlja se anencefalija.

U tom slučaju, velika većina mozga, lubanje i tjemena nedostaje a fetus ne živi dugo.

Većina žena koje saznaju da fetus ima ozbiljne anomalije odluče se za pobačaj. Ako žena čiji fetus ima anecefaliju ne mogu legalno obaviti pobačaj, ona je prisiljena nastaviti trudnoću.

Ugrožava se ženino zdravlje

Javljaju se komplikacije pri kraju trudnoće i pri porodu. U Irskoj je zabilježeno 26 slučajeva u kojima su žene išle na izazvani porod jer takve trudnoće traju duže nego inače.

U Peruu je donesena još jedna presuda protiv države u sličnom slučaju. Naime, tinejdžerici je odbijen abortus.

Iako je Peru 2014. godine usvojio smjernice o sigurnom pobačaju, mali broj žena ima pristup sigurnom i legalnom pobačaju.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr