STVARI SU IZMAKLE KONTROLI

POTVRDIO STATE DEPARTMENT: Ovako dalje ne ide, SAD razmišlja o vojnoj akciji u Siriji

Američke vlasti proučavaju mogućnost “diplomatskog, vojnog, obavještajnog i gospodarskog rješenja” krize u Siriji, rekao je glasnogovornik State Departmenta, istaknuvši ipak nužnost “političkog rješenja”.

NIJE VAS BAŠ PREVIŠE BRIGA ZA SIRIJU? Pročitajte ovo, ako ste imalo čovjek – predomislit ćete se

Ravnatelji američkih agencija za sigurnost i vanjsku politiku trebaju se u srijedu sastati kako bi predsjedniku Baracku Obami mogli predložiti različite mogućnosti djelovanja nakon prekida pregovora s Rusijom kojima se trebalo pronaći rješenje za sirijski sukob u kojemu je u pet godina poginulo više od 300.000 ljudi.

Mark Toner, glasnogovornik State Departmenta, potvrdio je da bi se na tom sastanku moglo razgovarati o vojnoj opciji, dodavši da državni tajnik John Kerry i dalje s američkim saveznicima zdušno radi na pronalaženju diplomatskog rješenja.

I dalje se nadaju političkom rješenju

“Time što smo privremeno prekinuli našu bilateralnu suradnju s Rusijom u vezi sa Sirijom nismo zatvorili sva vrata multilateralnom djelovanju”, istaknuo je Toner.

Američki dužnosnici misle da bi nove gospodarske sankcije Rusiji i Siriji bile djelotvornije da se primjenjuju na međunarodnoj razini. Visoki američki i europski dužnosnici trebaju se u srijedu sastati u Njemačkoj.

“Naše stajalište se u biti nije promijenilo”, rekao je Toner. “I dalje nastojimo na političkom rješenju”.

Sjedinjene Države predvode međunarodnu koaliciju za borbu s džihadističkom skupinom Islamskom državom u Siriji i u Iraku od ljeta 2014., ali Bijela kuća se ne želi miješati u sirijski građanski rat.

‘SPREMNI SU POTPISATI UGOVOR S ĐAVLOM’: Rusi za sve napade u budućnosti krive – Amerikance

Međusobne optužbe Rusije i SAD-a

Rusija intervenira u Siriji na strani predsjednika Bašara al Asada koji se bori s pobunjenicima, među kojima neke u borbi s IS-om pomaže SAD.

Rusija i SAD se međusobno optužuju za neuspjeh primirja predviđenog njihovim dogovorom od 9. rujna. Ruski i sirijski zračni udari nastavili su se prije jedanaest dana još jačim intenzitetom u pobunjeničkom dijelu Alepa.

Washington je, izgubivši strpljenje, u ponedjeljak prekinuo pregovore s Moskvom.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr