PREGOVORI U BRUXELLESU

POSTIGNUT JE DOGOVOR O UVJETIMA BREXITA, ALI NISU SVI SRETNI: ‘Super vijesti, sad možemo prijeći na novi stupanj poniženja’

Glavni Junckerov savjetnik ujutro je navijestio dogovor znakovitom fotografijom na Twitteru.

Nakon intenzivnih pregovora koji su kulminirali jutrošnjim sastankom predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i britanske premijerke Therese May, Komisija je ocijenila da je postignut dovoljan napredak u pregovorima o razdruživanju Velike Britanije od EU-a, što omogućava početak nove faze pregovora o budućim odnosima.

“Europska komisija danas je preporučila Europskom vijeću (šefovi država ili vlada zemalja članica) zaključak da je napravljen dovoljan napredak u prvoj fazi pregovora. Sada je na Europskom vijeću da na sastanku 15. prosinca odluči postoji li dovoljan napredak, što bi omogućilo da pregovori prijeđu u drugu fazu”, objavila je u petak ujutro Europska komisija.

Irci zadovoljni

U petak u 7 sati u sjedište Europske komisije stigla je britanska premijerka Theresa May na sastanak s Junckerom, a prije toga tijekom noći trajali su intenzivni pregovori, što telefonski, što izravni, između Komisije, britanske i irske vlade.

U pregovorima se kao najteže pitanje postavilo traženje rješenja za granicu između Irske i Sjeverne Irske.

U priopćenju Komisije kaže se da Ujedinjena Kraljevina “priznaje jedinstvenu situaciju na irskom otoku te da su preuzete značajne obveze kako bi se izbjegla čvrsta granica”. Točnije, to znači da i nakon što Velika Britanija i Sjeverna Irska istupe iz EU-a, neće biti uvedena ‘čvrsta’ granica između Irske i Sjeverne Irske. Irski dužnosnici zadovoljni su ovim ishodom što je potvrdio i tamošnji ministar vanjskih poslova Simon Coveney.

6 glavnih točaka

Glavne točke koje su jutros dogovorene:

1. Velika Britanija zadržat će status Sjeverne Irske kao integralnog statusa Ujedinjenog Kraljevstva.

2. Ujedinjeno Kraljevstvo štitit će položaj Sjeverne Irske na britanskom jedinstvenom tržištu.

3. Neće biti novih granica u Ujedinjenom Kraljevstvu. Neće biti čvrste granice između Sjeverne Irske i Irske.

4. Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno sa Sjevernom Irskom napušta jedinstveno tržište Europske unije.

5. Poštivat će se odredbe Sporazuma na Veliki petak.

6. Sjeverna Irska, kao i ostatak Ujedinjenog Kraljevstva, više neće biti pod jurisdikcijom Europskog suda.

Inače, glavni Junckerov savjetnik Martin Selmayr nagovijestio je u petak da je postignut dogovor o uvjetima Brexita postavivši na Twitter fotografiju “bijelog dima”, koji je simbol dogovora o izboru novog pape, prenosi Reuters.

Status državljana ostalih zemalja EU-a

May je otputovala u Bruxelles nakon razgovora sa sjevernoirskim unionistima koji su trajali do iza ponoći. Demokratska unionistička stranka (DUP) protivila se ranijem prijedlogu uređenja granice u Sjevernoj Irskoj što je jedno od spornih pitanja pregovora o Brexitu.

Osim pitanja Irske, jedna od glavnih točaka pregovora je i status državljana ostalih zemalja EU-a koji žive i rade u Ujedinjenom Kraljevstvu. On se, kaže May, neće mijenjati nakon što Velika Britanija istupi iz Unije. ‘Državljani EU-a će u Ujedinjenom Kraljevstvu nastaviti živjeti kao i dosad’, rekla je britanska premijerka Theresa May.

‘Ovo su vrlo teški pregovori za obje strane. Dogovor koji smo sad postigli je rezultat kompromisa’, rekao je Juncker.

A čovjek koji je, kako mnogi vjeruju, među najodgovornijima za Brexit, Nigel Farage, tweetom je još jednom izrazio svoje nezadovoljstvo načinom na koji premijerka vodi Brexit.

Povratak na Net.hr