banner

OVO JE ZABRINJAVAJUĆE

POSLJEDNJI ISPADI PREVIŠE SU I ZA TRUMPA: Psihijatri zabrinuti, na vrhu svijeta je čovjek za kojeg se nadamo da je samo vrhunski trol

Misli li američki predsjednik Donald Trump da je Bog ili samo voli trolati?

Američki predsjednik Donald Trump se promijenio. Dok je prije znao reći kako je postigao više nego bilo koji drugi američki predsjednik, što je sporna tvrdnja, sada je počeo koristiti mesijanski jezik kada govori o sebi. “Ja sam izabrani”, rekao je u srijedu govoreći o onome za što tvrdi da je izvanredna trgovinska pogodba s Kinom, piše Zachary B. Wolf u svojoj analizi za CNN.

To je bilo nakon što je citirao teoretičara zavjere koji ga je, doslovno, opisao da je poput kralja Izraela, tvrdeći da ga Židovi “vole poput drugog Božjeg dolaska”, također poznatog kao Mesija. Potom se Trump našalio pred skupinom veterana o tome da bi sebi trebao dodijeliti Medalju časti, nagradu koja predstavlja priznanje za najviše razine vojne hrabrosti.

“Je li ovo stvarni život?” upitalo se u srijedu uredništvo New York Timesa o Trumpovoj odluci da otkaže posjet Danskoj zbog reakcije premijerke Mette Frederiksen na njegovu ideju da SAD kupi Grenland. Naime, Trump je u srijedu izrazio uvrijeđenost zbog njezine izjave da je prodaja Grenlanda “apsurdna” te je rekao kako je njena izjava “gadna”. Time se našla u društvu drugih istaknutih žena koje su se našle na Trumpovu putu.

Nadrealne reakcije

Times nije tvrdio da je ideja o kupnji Grenlanda bila loša, već da je Trumpova odluka da krene u diplomatski rat s Danskom zbog sitnice oko ponude koja čak nije ni službeno objavljena jednostavno nadrealna. I u tome je poanta. Trumpova se stvarnost – gdje se zemlje mogu kupovati i prodavati i gdje vrijedi provesti dan u retoričkoj borbi protiv Danske – razlikuje od stvarnosti ostalih ljudi.

TRUMP SE MALO NALJUTIO: Premijerka Danske mu je rekla što ga ide, on otkazao putovanje k njoj

Wolf tvrdi da njegova nevjerojatna osjetljivost, njegova borbena vanjska politika, njegovo potpuno odbacivanje diplomacije i zahtijevanje potpune stvaraju troškove javnosti. I dalje nastavlja nuklearne pregovore s režimom kojim upravlja “infantilni” diktator s kojim smatra da ima dobre odnose usprkos tome što većina diplomata tvrdi da je omogućio protuameričku propagandu.

Njegovo uzvišeno vjerovanje u pregovaračku sposobnost otuđilo je američke saveznike i dovelo zemlju u trgovinski rat s Kinom koji sve više prijeti svjetskoj ekonomiji. Njegova nesposobnost da odustane dovela je do najduže djelomične obustave rada vlade u povijesti SAD-a. Događala se povijesna količina promjena u njegovom kabinetu ovisno o promjeni raspoloženja, pri čemu ili javno odbacuje pomoćnike ili ga oni napuštaju.

Živi u zabludi?

Za vrijeme boravka u Bijeloj kući, pogrešno prikazane činjenice i otvorene laži koje širi čini se da se samo povećavaju, a ne smanjuju. Prošlog tjedna CNN-ov Daniel Dale pobrojao je 84 lažne Trumpove tvrdnje koje je uputio putem tvitova ili izjava. Prema Daleu, to je bio rekord u posljednjih šest tjedana.

Međutim, nije problem samo njegova nesposobnost korištenja činjenica. Sve se počinje vrtiti oko njega. Čak i tijekom putovanja u El Paso kako bi utješio žrtve oružanog nasilja, hvalio se veličinom svog skupa koji se tamo održao prije nekoliko mjeseci.
Ili trola sve, govori neobične stvari kako bi živcirao druge ljude, ili, kao što to neki psihijatri već neko vrijeme tvrde, možda počinje živjeti u zabludi, pita se Wolf u analizi.

Kompleks Boga

Kada je u pitanju američki Ustav, nije važno kakvo je Trumpovo mentalno stanje. Mehanizam za uklanjanje predsjednika s položaja zbog nesposobnosti nalazi se u 25. amandmanu, kojim se zahtijeva pobuna njegova kabineta, čiji veliki dio nije ispunjen stalnim dužnosnicima. Trump je u uredu okružen ljudima koji mu se nikada javno ne protive.

Međutim, to što je predsjednik i postoji malo ili nikakve šanse da će ga se ikad ukloniti, ne znači da nema razloga za zabrinutost kada počne zvučati kao da pati od kompleksa Boga. Njegov bivši direktor za komunikacije Anthony Scaramucci, koga je Trump otpustio, u potpunosti se okrenuo protiv predsjednika te ohrabruje ostale republikance da učine isto.

“Udaljio sam se od Trumpa ne samo zato što je njegovo ponašanje postalo nepredvidljivije, a retorika zapaljivija, već i zato što je, kao i svi demagozi, nesposoban da se nosi s konstruktivnom kritikom”, napisao je Scaramucci u Washington Postu.

TRUMP ŠOKIRAO SVJETSKE ČELNIKE NAKON SUMMITA G7: Povlači potpis sa završne deklaracije

Povratak na Net.hr