OBILAZI PARTNERE

POSLJEDNJE OBAMINO PREDSJEDNIČKO PUTOVANJE: Hoće li uspjeti uvjeriti Europu da ne treba brinuti zbog Trumpa?

Barack Obama svoje posljednje predsjedničko putovanje provest će u Europi. Sasvim sigurno će ovom prilikom pokušati umiriti duhove koji su se raspojasali nakon izbora Donalda Trumpa.

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je stigao u Grčku u sklopu svojeg zadnjeg putovanja na toj dužnosti, a Atena se nada da će im pomoći uvjeriti kreditore da restrukturiraju dio njezina golemog duga.

I OBAMA PROGOVORIO: ‘Nemojte postati cinični. Nikad nemojte prestati vjerovati’

“U svojoj poruci ostatku Europe nastavit ću naglašavati da politika štednje ne može sama dovesti do blagostanja”, rekao je Obama grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu, prenosi AFP.

Prvi posjet nakon Clintona

“Grčka je u zadnjih par godina prošla kroz vrlo izazovna i dramatična vremena”, naglasio je Obama tijekom sastanka s grčkim predsjednikom Prokopisom Pavlopoulusom.

Prvi je to posjet nekog američkog predsjednika Grčkoj nakon Billa Clintona 1999. godine.

“Drago nam je vidjeti da se događa napredak. Iako znamo da su pred vama značajni izazovi, bit ćemo rame uz rame s grčkim narodom tijekom tog procesa”, istaknuo je Obama.

Spašavanje Grčke

Grčka je sredinom 2015. potpisala treći paket financijske pomoći vrijedan 86 milijardi eura, no za izlazak iz najgore ekonomske situacije u nekoliko generacija potrebno dugotrajno restrukturiranje duga.

GOVOR TIJELA SVE ODAJE: Stručnjaci otkrili što stoji iza neugodnog susreta Obame i Trumpa u Bijeloj kući

Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je sudjelovao u spašavanju Grčke 2010. i 2012., odbio je treći paket pomoći ako Atena ne smanji javni dug.

Obama je kasno u ponedjeljak krenuo na posljednju predsjedničku turneju, kojom će reći zbogom Europi te sudjelovati na azijsko pacifičkom summitu.

Odlazi i Merkelici

Nakon Grčke putuje u Njemačku gdje će razgovarati s kancelarkom Angelom Merkel, jednim od njegovih najbližih stranih partnera.

Potom će se u njemačkom glavnom gradu sastati s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, britanskom premijerkom Theresom May i talijanskim premijerom Matteom Renzijem.

Povratak na Net.hr